Partije da ne diriguju u kompanijama

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je prošlo 10 godina od usvajanja zakona o privrednim društvima, te da “još nijesu transformisana javna preduzeća kao partijski bastioni, nacionalni parkovi i Morsko dobro”
1560 pregleda 1 komentar(a)
Stižu i amandmani na predlog zakona: Iz parlamenta, Foto: Savo Prelević
Stižu i amandmani na predlog zakona: Iz parlamenta, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2020. 10:07h

Poslanici su juče nastavili raspravu o Predlogu novog zakona o privrednim društvima, uz poruke iz vlasti da će novi propis doprinijeti razvoju i daljem usaglašavanju sa evropskim zakonodavstvom i strah opozicije da će praksu i upravljanje privrednim društvima “i dalje dirigovati politika i partijski centri”.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović kazao je da je prošlo 10 godina od usvajanja zakona te da “još nijesu transformisana javna preduzeća kao partijski bastioni, nacionalni parkovi i Morsko dobro”.

On je predložio amandmane koji bi omogućili akcionarima da sa jedan odsto vlasništva (umjesto pet odsto) imaju uvid u dokumentaciju, da se do 10 odsto vrijednosti imovine ograniči raspolaganje članovima odbora direktora (sada do 20 odsto), bez odluke skupštine društva, Insistira da održavanje skupština akcionara obavezno bude u sjedištima kompanija (da se onemogući sazivanje sastanaka širom svijeta), kao i da se mandati članovima borda ograniče na dvije umjesto četiri godine.

Budimir Aleksić (DF) ocijenio je “da privredna društva treba depolitizovati” i upitao da li je to moguće i realno u Crnoj Gori gdje je sve politizovano”.

„Ima li koja oblast društvenog i javnog života da nije politizovana? Ovo je zemlja nekompetentnih, partijski podobnih i režimu poslušnih... Ovdje ljudi sa obrazovanjem nemaju nikakvu šansu. Zato razne Verice Maraš i drugi u državnim preduzećima imaju po skoro 10.000 eura pa naviše”, rekao je Aleksić.

Damjanović je predložio amandmane, među kojima i da se mandati članovima borda direktora ograniče na dvije umjesto sadašnje četiri godine

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je 2006. prosječna plata u CG bila 282 eura, a danas 515 eura.

“Prosječna penzija je 2006. bila 142 eura, a na današnji dan 289 eura. Ova vlast u kojoj su DPS, SD, BS i ostali koalicioni partneri vodi brigu da svaki novi proizvod znači i novo radno mjesto. Nedostaci postoje, ali dok se nije pojavila kriza, ekonomski rast do pet odsto bio je jedan od najvećih u Evropi. To nam govori da je Vlada radila ozbiljan posao”, istakao je Nikolić.

On je ocijenio da će donošenje ovog zakona doprinijeti unapređenju ambijenta za poslovanje privrednih društava.

Danas bi trebalo da bude okončana rasprava o ovom predlogu zakona, o kojem će se poslanici naknadno izjasniti.

Bonus video: