UZ GARANCIJE SVJETSKE BANKE

Odobren kredit od 250 miliona eura

Darmanović je kazao da je zaključen kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je obezbijeđeno 250 miliona eura od 350 do 400 miliona, kolika je procjena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posljedice nastale epidemijom koronavirusa
7279 pregleda 4 komentar(a)
Darmanović, Foto: Savo Prelević
Darmanović, Foto: Savo Prelević

Ministarstvo finansija je okončalo postupak objezbjeđivanja pozajmice od 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke vrijedne 80 miliona, kazao je generalni direktor Direktorata za trezor, Dragan Darmanović.

On je za Radio Crne Gore rekao da je zaključen kreditni aranžman sa Sindikatom banaka, čime je obezbijeđeno 250 miliona od 350 do 400 miliona kolika je procjena da će nedostajati državnoj kasi da se saniraju posljedice nastale epidemijom koronavirusa.

“Iznos je već povučen i novac je u Crnoj Gori, tako da su obezbijeđena sredstva za finansiranje svih potreba iz budžeta. Dakle, ne postoji nikakva bojazan da bi moglo biti problema za realizaciju obaveza. Kredit je odobren na 12 godina, a kamata je 3,63 odsto”, naveo je Darmanović.

Istakao je i to da Ministarstvo finansija pregovara i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama kako bi obezbijedilo i ostatak nedostajućih sredstava.

“U narednom periodu nastavljamo pregovore i sa Svjetskom bankom, ali i MMF-om, Evropskom komisijom, te domaćim i inostranim komercijalnim bankama da obezbijedimo neophodna sredstva. U ovom trenutku ne vidimo prepreke da se i to realizuje, tako da ćemo narednih mjeseci uspjeti da zaključimo sve aranžmane, čime ćemo zaokružiti sve potrebe za finansiranje budžeta u ovoj godini”, naglasio je Darmanović, kako prenosi portal RTCG.

Ocijenio je i to da Crna Gora ima vrlo dobru saradnju sa Evropskom investicionom, ali i bankom za razvoj Savjeta Evrope, njemačkom KFW, te drugim, koje su, kako kaže, značajan partner za realizaciju infrastrukturnih projekata.

“Narednih mjeseci očekujemo da ćemo sa njima okončati pregovore za obezbjeđivanje sredstava koja će se, najvjerovatnije, preko banaka realizovati za podršku malim, srednjim i velikim preduzećima za saniranja posljedica nastalih zbog koronavirusa”, najavio je generalni direktor Direktorata za trezor.

Darmanović je podsjetio da je Evropska unija opredijelila 53 miliona eura podrške Crnoj Gori, od čega će 40 miliona otići direktno u državni budžet, što je, zaključio je, smanjilo potrebe za zaduživanjem.