Bemaksu avans od 997.900 eura

Vlada je iz državnog trezora, proteklih mjesec dana, prema posljednjim podacima UJR, uplatila unaprijed izvođačima građevinskih radova 9,21 milion eura za projekte ukupno vrijedne nešto više od 100,6 miliona eura
5845 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay.com, Pixabay.com, Pixabay.com
Ilustracija, Foto: Pixabay.com, Pixabay.com, Pixabay.com
Ažurirano: 21.05.2020. 11:10h

Uprava javnih radova (UJR) objavio je juče da je 997.900 eura avansa uplaćeno građevinskoj kompaniji Bemax za izradu glavnog projekta i izgradnju garaže sa uređenjem terena za potrebe skijališta u Opštini Kolašin.

Radi se o skijalištu “Kolašin 1.600” kojim gazduje državno preduzeće “Skijališta Crne Gore”.

Navedeni projekat Bemax-a ukupno je vrijedan 9.979.000 eura, što znači da je najvećoj građevinskoj firmi u Crnoj Gori avansno uplaćeno 10 odsto.

Vlada je iz državnog trezora, proteklih mjesec dana, prema posljednjim podacima UJR, uplatila unaprijed izvođačima građevinskih radova 9,21 milion eura za projekte ukupno vrijedne nešto više od 100,6 miliona eura. Odobreni su avansi ukupno vrijedni 10,47 miliona eura.

Mjeru da se, uz bankarske garancije, djelimično, a najviše do 20 odsto vrijednosti projekta, unaprijed isplati građevinskim kompanijama angažovanim za javne radove donijela je Vlada 19. marta. Obrazloženje je da se tako pomaže njihova likvidnost i ne zaustavljaju projekti od javnog značaja u periodu epidemije koronavirusa.

Najviše novca dobila je kompanija “Novi Volvox”. Oni su za izgradnju žičare “Žarski” u Mojkovcu unaprijed dobili 1,62 miliona eura. Za izgradnju doma starih u Nikšiću dobili su unaprijed 238 hiljada eura, a za još tri projekta na kojima su angažovani - uređenje Đalovića pećine 199 hiljada, izgradnju naučnotehnološkog parka u Podgorici 799 hiljada i zgrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti 899 hiljada eura.

Konzorcijumu kojeg čine austrijski Doppelmayr i podgorički Eminent uplaćeno je unaprijed 1,64 miliona eura za izgradnju žičare na istom skijalištu u Kolašinu ili 20 odsto vrijednosti preostalih radova. Kompanija “Čelebić” unaprijed je dobila 977 hiljada eura za izgradnju novog policijskog kampa na Zlatici, što je 15 odsto od vrijednosti preostalih radova.

Bonus video: