Turci kriju zaduženje kod EBRD

Ilustracije radi juče uz promet od nepunih 440 eura, akcije Port of Adria porasle su čak 9,56 odsto na prosječnih 19,59 centi, dok je vrijednost akcija za šest dana (odnosno svega četiri radna dana na berzi) porasla skoro 58 odsto
78 pregleda 1 komentar(a)
Port of Adria
Port of Adria
Ažurirano: 14.02.2018. 17:57h

Skupština akcionara barske kompanije Port of Adria, kojom većinski gazduje turski Global Port Holding, na vanrednoj skupštini akcionara zakazanoj za 23. februar trebalo bi da raspravlja o Odluci o odobrenju zaduženja kod Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), kao i Odluci o zalaganju pokretne imovine firme.

U susret sastanku akcionara, uz dosta skromne promete, već četvrti radni dan zaredom na berzi vrtoglavo skače cijena akcija Port od Adria. Prema informacijama “Vijesti”, mnogi nezadovoljni akcionari planiraju na predstojećoj skupštini da glasaju protiv predloženog zaduživanja i zatraže od menadžmenta da im kao nesaglasnim akcionarima u skladu sa Zakonom o privrednim društvima otkupi vlasnički udio u roku od 30 dana.

Ilustracije radi juče uz promet od nepunih 440 eura, akcije Port of Adria porasle su čak 9,56 odsto na prosječnih 19,59 centi, dok je vrijednost akcija za šest dana (odnosno svega četiri radna dana na berzi) porasla skoro 58 odsto.

Nešto slično prošle godine se dešavalo sa rastom dionica na Montenegroberzi uoči skupštine akcionara UTIP Crna Gora, na kojoj je takođe bilo nesaglasnih akcionara koji su tražili isplatu vlasničkog uloga, ali i uoči nekoliko skupština Zatvorenog investicionog fonda Trend.

U novom slučaju, danima se već na tržištu kapitala spekuliše da Turci navodno planiraju da zaduže barsku firmu za iznos od čak 20 miliona eura.

Izvršni direktor Port of Adria Sedat Kara nije juče odgovorio na pitanje “Vijesti” koliko ova kompanija planira da se zaduži i da navede iznos, i šta to zaduženje ima za cilj.

“U skladu sa važećom regulativom, Port of Adria je obavijestio akcionare o organizovanju skupštine akcionara. U skladu sa regulativom, materijal za skupštinu je dostupan akcionarima najmanje 20 dana prije održavanja Skupštine akcionara, svakog radnog dana u poslovnim prostorijama društva, u vremenu 10 do 14h. Svi akcionari koji su do sada iskazali interesovanje dobili su materijal na uvid. Iznos pozajmice i sredstva obezbjeđenja su transparentno predstavljene u materijalu za skupštinu. Napominjemo da kao sredstvo zaloge nije predviđena imovina Port of Adria iz perioda prije privatizacije”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta Kare.

Ko želi da proda akcije, to da najavi dan prije sjednice

U pozivu za predstojeću skupštinu Port of Adria navodi se da su akcionari dužni da svoje prisustvo najave najkasnije 24 časa prije njenog održavanja na telefon 030/300-470. Dioničar ima pravo da opunomoći drugo lice za glasanje na skupštini i punomoćje mora biti ovjereno.

Svi potencijalno nesaglasni dioničari sa predloženim odlukama moraju znati, takođe, da ako žele da izađu iz vlasništva kompanije, u skladu sa Zakonom, moraju dan ranije, prije održavanja skupštine, to najaviti.

Bonus video: