Socijalni savjet će formirati radnu grupu: Izraditi predlog na koji način može doći do povećanja minimalne zarade

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da je na sjednici Socijalnog savjeta, nakon argumentovane rasprave, donijet zaključak da se naredne sedmice održi sjednica Predsjedništva i formira radna grupa
60 pregleda 2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.02.2018. 18:53h

Socijalni savjet će formirati radnu grupu za izradu predloga na koji način može doći do povećanja minimalne zarade, koja bi trebalo da u roku od mjesec uradi analizu i dobije tačne podatke o broju zaposlenih i efektima na budžet.

Generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Duško Zarubica, kazao je da je na sjednici Socijalnog savjeta, nakon argumentovane rasprave, donijet zaključak da se naredne sedmice održi sjednica Predsjedništva i formira radna grupa.

“Tu će biti uključeno Ministarstvo finansija, gdje ćemo po jedinstvenim podacima donijeti analizu i za mjesec radna grupa će završiti svoj posao. Nažalost, sada se podaci iz Uprave prihoda i Monstata razlikuju”, rekao je Zarubica novinarima nakon sjednice, koja je bila zatvorena za javnost.

On je naveo da će se, nakon toga, zakazati sjednica Socijalnog savjeta na kojoj će, kako se nadaju, biti izglasana inicijativa za povećanje minimalne zarade. Na toj sjednici bi Socijalni savjet trebalo da tačno precizira koliko, na koji način i kako da se ona poveća, a da poslodavci i država ne budu oštećeni.

Inicijativu da se zarada sa 193 eura poveća na 250 eura podnijeli su Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Socijaldemokratska partija (SDP), koje od juna traže održavanje sjednice Socijalnog savjeta. Socijalni savjet je raspravljao i o inicijativi Unije poslodavaca (UPCG) o smanjenju dažbina koje plaćaju na bruto zaradu zaposlenog.

Zarubica je kazao da je optimista po tom pitanju.

“Čim sam član Socijalnog savjeta i ako mislim da gajimo socijalni dijalog, moramo ulaziti u pregovore sa dobrom vjerom. Naravno, dajemo prednost socijalnom dijalogu, ali isto tako ako treba, SSCG-u i meni lično nijesu strani ni drugi oblici borbe za radnička prava”, rekao je Zarubica.

On je dodao da su se svi u suštiti složili da treba povećati minimalnu zaradu i naći način kako da se smanje izdaci za poslodavce.

Predstavnik USSCG, Vukašin Zogović, kazao je da su njihova ciljna grupa zaposleni koji primaju 193 eura, dok je one koji ne zarađuju teško uvesti u sistem.

“Povećanje zarade onih koji primaju 193 eura izvelo bi ih iz zone siromaštva i u doglednije vrijeme oni bi bili van te zone, makar na liniji tog siromaštva”, smatra Zogović.

On je kazao da je shvatio iz izlaganja da niko nije protiv da se poveća minimalna zarada.

“Potrebno je da se poslodavcima izađe u susret, jer je najviše opterećenje na zarade u regionu, da ne kažem Evropi, upravo u Crnoj Gori. To opterećenje je ogromno, gotovo preko 70 odsto. Kad bi se to dovelo u neki red, stvorio bi se prostor da se nesmetano poveća zarada na 250 eura”, precizirao je Zogović.

On je naveo da su različiti podaci koliko je građana obuhvaćeno, zbog čega su dali rok od mjesec da se napravi ta analiza.

“Do 20 hiljada se kreće broj onih koji primaju 193 eura, ali imamo i one između 193 eura i 250 eura. Zbog toga treba ova analiza”, dodao je Zogović.

Šef Sektora za međunarodne odnose i ekonomiju u UPCG, Mirza Mulešković, kazao je da je zahvalan predstavnicima sindikata i Vlade što su podržali obje inicijative, jer generalno minimalna zarada u Crnoj Gori treba da se poveća.

“Ipak, kao UPCG smatramo da je u ovom trenutku za poslodavce nerealno očekivati uvećanje minimalne zarade na 250 eura ukoliko se ne oslobode određenog dijela poreza i doprinosa, tako da se naša inicijativa odnosi na uvođenje neoporezivog dijela zarade u Crnoj Gori”, saopštio je Mulešković.

On je kazao da je, prema podacima Poreske uprave (PU), preko 70 hiljada zaposlenih prima zaradu ispod 250 eura.

“Njih 17 hiljada prima 193 eura, a ostatak između 194 eura i 250 eura. Prema našim projekcijama, ako bi došlo do rasta minimalne zarade, ako bi opterećenje na zarade ostalo isto, to je trošak za poslodavce od preko 50 miliona eura”, objasnio je Mulešković.

Prema njegovim riječima, to je u ovom trenutku previše za poslodavce.

“Obje inicijative su veoma povezane i jedna ne može biti usvojena bez druge. Formiranje radne grupe za izradu predloga na koji način može doći do povećanja minimalne zarade veoma je pozitivno. Ograničavanje roka za mjesec je takođe pohvalno”, dodao je Mulešković.

Član Socijalnog savjeta i Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, kazao je da je u Crnoj Gori ubjedljivo najniža minimalna zarada u regionu.

“Sa druge strane, prema analizama poslodavaca, imamo najoporezovanije poslodavce u regionu”, naveo je Zeković.

Prema njegovim riječima, cilj radne grupe koja je formirana je da se otkloni taj paradoks da Crna Gora ima najoporezovanije poslodavce i najnižu minimalnu zaradu u regionu.

“Radna grupa će dobiti tačne podatke kako bi imali precizne fiskalne efekte na budžet, koliko će se po tom osnovu povećati socijlna davanja, koji je prihod države, koliko će biti efekat na poslodavce, kao i koji je iznos startnog neoporezivog dijela zarade koji bi trebalo da dobije da se sa njih skine teret uvećanja minimalne zarade”, precizirao je Zeković.

Prema njegovim riječima, svi su optimisti po tom pitanju.

“Skrenuli smo pažnju da nije sjednica Savjeta na nacionalnu bezbjednost nego Socijalnog savjeta i da nije bilo potrebe da bude zatvorena za javnost”, dodao je Zeković.

Bonus video: