Rusi zamjeraju stečajnoj upravi: Neće od države 8,7 miliona

Advokati CEAC-a su istakli da je arbitražni sud „utvrdio da je Crna Gora u obavezi da plati dodatnih 8,72 miliona eura na ime subvencija za isporuku električne energije"
0 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.02.2018. 17:43h

Predsjednik Privrednog suda i stečajni sudija Blažo Jovanić odbio je prigovor CEAC Holdings limiteda Olega Deripaske na radnje stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma (KAP) Veselina Perišića, koji čitavu godinu nije preduzeo aktivnosti da u ime i za račun KAP-a u stečaju pokrene svaki mogući zakonom predviđeni postupak radi naplate iznosa 8,72 miliona eura od države Crne Gore.

Odluka Jovanića još nije konačna jer su, u međuvremenu, Deripaskini advokati izjavili žalbu Apelacionom sudu. CEAC je među tri najveća povjerioca KAP-a sa potraživanje od oko 50 miliona eura, dok sve Deripaskine firme u stečajnom postupku potražuju od KAP-a oko 120 miliona. Navedeni iznos od 8,72 miliona odgovara preostalom iznosu nepotrošenih državnih subvencija za isporuku struje KAP-a. Iz CEAC-a su u prigovoru upozorili Jovanića da je arbitražni sud u Beču u konačnoj odluci od 12.01.2017. utvrdio da Crna Gora nije ispoštovala svoje obaveze iz Ugovora o poravnanju zaključenog 16. novembra 2009.godine, a koje se odnose na plaćanje PDV-a na subvencije za isporuku električne energije.

Advokati CEAC-a su istakli da je arbitražni sud „utvrdio da je Crna Gora u obavezi da plati dodatnih 8,72 miliona eura na ime subvencija za isporuku električne energije“.

Arbitražni tribunal u Beču odbio je sve tužbene zahtjeve CEAC-a u arbitražnom postupku protiv države, državnih fondova i KAP-a, kao tuženih.

Upravnik Perišić je u odgovoru na prigovor naveo da konačna arbitražna odluka “nije obavezujuća ni izvršna, jer nije priznata od nadležnog suda u Crnoj Gori ”. Dalje je naveo da KAP u stečaju ne može naplatiti od države iznos 8,72 miliona “jer takva odluka nema pravno utemeljenje u izreci konačne odluke arbitražnog tribunala u Beču”, te da to potraživanje nije ustanovljeno ni u poslovnim knjigama KAP-a prije otvaranja stečaja.

Jovanić u svojoj odluci o odbijanju prigovora ističe da upravnik u stečajnom postupku “ima imperativno zakonsko ovlašćenje i dužnost da u ime stečajnog dužnika pokrene postupak, podnese tužbu, angažuje advokata, zaključi poravnanje, povuče ili se odrekne tužbe, “te da mu sud ne može naložiti da u ime i za račun KAP-a pokrene svaki mogući i neophodni zakonom predviđeni postupak radi naplate iznosa od 8,72 miliona protiv države CG, ako je njegova procjena da stečajni dužnik ne bi uspio u naplati navedenog iznosa, što bi za posljedicu imalo umanjenje stečajne mase na ime troškova postupka”.

Sudija dalje tvrdi da se osnovano u odgovoru upravnika na podnijeti prigovor tvrdi da se iz arbitražne odluke ne može zaključiti da postoji obaveza države na isplatu navedenog iznosa KAP-u u stečaju, te da navedena arbitražna odluka nije prošla postupak priznanja u Crnoj Gori , ista nije obavezujuća i izvršna, pa upravnik nije mogao da pokrene bilo kakve postupke za naplatu navedenog iznosa.

Bonus video: