REAGOVALI NA navode BIVŠE VICEGUVERNERKE

CBCG: Radovićeva iznijela niz grubih neistina

Iz CBCG su demantovali navode Radovićeve da je guverner nalagao da se odlože kontrole nekih banaka

8756 pregleda 14 komentar(a)
Zgrada CBCG, Foto: Boris Pejović
Zgrada CBCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2020. 20:47h

Bivša viceguvernerka Centralne banke Crne Gore (CBCG), Irena Radović, u emisiji "Neđelja u petak" na A1 televiziji je iznijela niz grubih neistina, saopšteno je iz CBCG.

Iza tih izjava se, kako smatraju u CBCG, "krije namjera vršenja pritiska na sudske instance" koje uskoro treba da okončaju spor koji je Radovićeva pokrenula protiv guvernera i Centralne banke.

"Upravo zbog poštovanja sudskog postupka koji je u toku, CBCG i guverner lično uzdržavali su se od komentarisanja čestih javnih nastupa gđe Radović, ali smo, ovog puta, prinuđeni da se oglasimo jer se plasiranjem ovakvih neistina pokušava nanijeti šteta ugledu institucije i stečenom povjerenju građana u cjelokupan finansijski sistem zemlje", navodi se u saopštenju Direkcije za komunikacije CBCG.

Iz CBCG su demantovali navode Radovićeve da je guverner nalagao da se odlože kontrole nekih banaka.

"Javnosti je jasno da je gđa Radović, tokom prethodnog perioda, imala priliku da i sudu i svim ostalim nadležnim organima prezentuje dokaze za tvrdnje koje je iznijela protiv CBCG. Sa druge strane, CBCG je, tokom dosadašnjeg trajanja sudskog postupka, opovrgla sve navode gđe Radović, potkrijepivši svaku tvrdnju materijalnim dokazima. Ipak, zbog javnosti i potrebe zaštite integriteta ove institucije, najoštrije demantujemo navod da je „guverner nalagao da se odlože kontrole nekih banaka“. Pored činjenice da gđa Radović nije pružila nijedan dokaz za ovu ozbiljnu optužbu, postavlja se pitanje zašto se bivša viceguvernerka nije obratila javnosti ili nadležnim institucijama sa ovim tvrdnjama tokom svog rada u CBCG", navodi se u saopštenju.

Iz CBCG pojašnjavaju da se kontrole banaka obavljaju u skladu sa godišnjim planom kontrole, koji se usvaja na početku godine, a koga sačinjava i predlaže nadležna organizaciona jedinica. "Tek nakon toga, plan se dostavlja guveneru na usvajanje, a zatim se sve aktivnosti Sektora za kontrolu banaka sprovode u skladu sa ovim dokumentom. Stoga, u postupanju prema bankama nema riječi o selektivnosti, niti o uticaju bilo kog pojedinca na obavljanje supervizorske funkcije Centralne banke", ističu iz CBCG.

Gruba je, kako su kazali, neistina i da je guverner „izvukao 21,8 miliona eura depozita iz Atlas banke“.

"Podsjetićemo javnost da je Atlas banka od 7. decembra prošle do 6. aprila ove godine bila pod privremenom upravom, koja je imala mandat da upravlja aktivom banke, a sa ciljem očuvanja njene likvidne pozicije. Dakle, guverner nije imao nadležnost u ovom segmentu, niti je bio informisan o pojedinačnim transakcijama naplate kredita. U više navrata smo odgovarali na interesovanje medija po ovom pitanju, pružajući dokaze da su aktivnosti privremene uprave sprovođene u skladu sa zakonom. U moru izrečenih neistinita, posebno je očigledna neistinitost navoda da se u CBCG zapošljavanje vrši mimo javnog oglašavanja. Istinitost ovog navoda može se lako provjeriti uvidom u sajt Zavoda za zapošljavanje Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas