"Bugarska bi mogla pomoći Crnoj Gori u razvoju zimskog turizma"

Sagovornici su kazali da je rast broja turista iz Bugarske prošle godine od 15 odsto dodatan razlog za još bolju saradnju između dvije države, posebno u oblasti turizma
0 komentar(a)
Ministarska konferencija o turizmu i ekonomskom rastu, Sofija, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ministarska konferencija o turizmu i ekonomskom rastu, Sofija, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 13.02.2018. 14:01h

Saradnja Crne Gore i Bugarske značajna je imajući u vidu obostranu opredijeljenost za produbljivanje ekonomske povezanosti, a države mogu više da sarađuju u oblasti turizma, smatraju ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović i njegova bugarska koleginica Nikolina Angelkova.

Sagovornici su kazali da je rast broja turista iz Bugarske prošle godine od 15 odsto dodatan razlog za još bolju saradnju između dvije države, posebno u oblasti turizma.

Susret je, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, upriličen na marginama ministarske konferencije o turizmu i ekonomskom rastu, koja se održava u Sofiji.

Na sastanku je zaključeno da je saradnja dvije države posebno značajna imajući u vidu komplementarnost privrednih potreba i obostranu opredijeljenost za produbljivanje ekonomske povezanosti.

“Ocijenjeno je i da bi Bugarska mogla pomoći Crnoj Gori u razvoju zimskog turizma, dok bi Crna Gora sa druge strane bila dobar kontakt Bugarskoj za privlačenje luksuznih hotelskih brendova”, navodi se u saopštenju.

Međusobna podrška dvije zemlje u razvoju turizma oslanja se na Sporazum između Vlada Crne Gore i Bugarske o saradnji u toj oblasti iz 2016. godine.

Radulović se sastao i sa ministrom životne sredine i voda, Nenom Dimovim, gdje je iskoristio priliku da zamoli bugarskog kolegu da podrži napore da se Poglavlje 27 nađe na narednoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu za otvaranje Poglavlja, koja je indikativno planirana za 26. jun, jer Bugarska predsjedava Savjetom.

Ministri su razgovarali i o eventualnoj tehničkoj pomoći Bugarske Crnoj Gori u oblasti otpada, gdje je akcenat stavljen na selektivno sakupljanje otpada u svim crnogorskim opštinama i rješenju problema reciklaže.

Radulović i Dimov su, kako se dodaje, razgovarali i o modelima privlačenja bugarskih investitora u Crnu Goru u oblasti izgradnje ekološke infrastrukture i načinu prenošenja iskustva kako bi se riješio problem industrijskog zagađenja.

Konferencija o turizmu i ekonomskom rastu održava se povodom bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU). Njen cilj je da okupi sve resorne evropske ministre na temu turizma i ekonomskog rasta, povezanosti turizma i bezbjednosti kao i o novim mogućnostima razvoja ove privredne grane između Evrope i Kine.

“Za Crnu Goru konferencija je posebno važna imajući u vidu bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao i zbog mogućnosti predstavljanja turističkih rezultata iz prošle godine i ugovaranje dalje saradnje u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: