Carević traži hitnu sjednicu zbog blokade računa

Zasjedanje će, najvjerovatnije, biti zakazano u srijedu, i to prije nastavka 34. sjednice parlamenta na kojoj se razmatra razrješenje predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića

13545 pregleda 226 reakcija 10 komentar(a)
Ulaz u postrojenje koje su Njemci napustili, Foto: Vuk Lajović
Ulaz u postrojenje koje su Njemci napustili, Foto: Vuk Lajović

Gradonačelnik Budve Marko Bato Carević podnio je skupštinskoj službi predlog da se po hitnom postupku zakaže sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će odbornici i javnost biti upoznati na koji način je Ministarstvo finansija uz pomoć Privrednog suda blokiralo račun Opštine na 29,3 miliona eura.

Sjednica, kako je “Vijestima” potvrđeno, najvjerovatnije će biti zakazana u srijedu, i to prije nastavka 34. sjednice parlamenta na kojoj se razmatra razrješenje predsjednika Skupštine opštine Krsta Radovića.

To se dešava u vrijeme najveće političke krize u gradu kada aktuelna gradska vlast nema više skupštinsku većinu, jer 17 odbornika DPS, SD i Crnogorske sa nezavisnim odbornikom Stevanom Džakovićem (bivši odbornik Pokreta za promjene) traže smjene čelnika Opštine i SO Carevića i Radovića.

Opština Budva je osporila rješenje Privrednog suda donijeto 27. maja. Sutkinja Privrednog suda Milica Popović donijela je po predlogu Ministarstva finansija, koga je zastupao Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, rješenje o privremenoj mjeri zabrane raspolaganja novca na svim računima koje Opština ima kod banaka u Crnoj Gori.

Tom privremenom mjerom, novac na opštinskim računima ostaje, odnosno država ga ne “skida”, ali je lokalnoj upravi zabranjeno da ga koristi.

Ministarstvo finansija zatražilo je da joj Opština vrati milionsku svotu koja je iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Gradska uprava ostala je pri stavu da je rješenje Privrednog suda nezakonito i da će o tome upoznati javnost. Po svoj prilici, malo je vjerovatno da će sjednica biti održana, jer neće biti kvoruma za njeno održavanje, pošto je nevjerovatno da u ovoj napetoj političkoj situaciji, neko od odbornika novoustanovljene većine dođe na to zasjedanje.

Javnosti se žele predočiti sve činjenice kako je Vlada uz pomoć suda blokirala račun, kako bi gradsku vlast predstavila krivcem.

Advokatska kancelarija “Iustitia” koja je pravni zastupnik Opštine osporila je rješenje i traži poništenje jer je, kako je navedeno, nezakonito.

U prigovoru koji je Opština uputila Vijeću Privrednog suda navodi se da je sutkinja prekoračila zahtjev predlagača (Ministarstva finansija) i zabranila Opštini Budva raspolaganje novčanim sredstvima, iako to predlagač nije tražio.

Takođe, u prigovoru se navodi da brine i to što zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Dragana Đuranović koja je potpisala tužbu, prije te funkcije bila sutkinja Višeg suda u Podgorici i dugogodišnja koleginica sudije koja je donijela sporno rješenje, a koja je godinama bila ispomoć u Višem sudu.

U prigovoru je navedeno i da je Privredni sud tri dana prije isteka roka donio rješenje. „Opština Budva je 19. maja od Privrednog suda dobila dopis u kome je navedeno da se daje rok od 15 dana da se izjasni na zahtjev Zaštitnika za privremenu blokadu računa. Taj rok je treba da istekne 3. juna”, piše u žalbi koju je Privrednom sudu dostavila advokatska kancelarija “Iustitia”.

Privredni sud je rješenje o privremenoj mjeri blokade opštinskih računa donio 27. maja.

Privremena mjera zabrane raspolaganja novcem Opštini je stigla u četvrtak, dan uoči sjednice lokalnog parlamenta na kojoj će se razmatrati smjena gradonačelnika i predsjednika parlamenta.

Carević je u međuvremenu dao nalog da se četiri dana prije roka radnicima isplate zarade i da se plate obaveze izvođačima radova za kapitalne projekte.

Iz Ministarstva finansija su kazali da su na ovu mjeru bili prinuđeni jer nisu uspjeli dosadašnji razgovori sa predstavnicima Opštine Budva, a tvrde da su nuđene i državne garancije za kredit kojim bi Opština Budva platila dug državi.

Opština spori da je dužna preko 29 miliona, navodeći da je u pitanju državna garancija, koju je dala Vlada Crne Gore za projekat otpadnih voda, i uz tvdnje da ugovorom lokalna uprava nije dužna da je izmiri u slučaju aktiviranja.

Bonus video: