rade na idejnom rješenju

EPCG može i u partnerstvu da gradi HE Komarnica

Ministarka, u odgovoru o mijenjanju projekcija koštanja hidroelektrane, kaže da ima još posla do ugovora o gradnji - kada će se znati konačna cijena HE, predračunske vrijednosti od 246,53 miliona

2669 pregleda 58 reakcija 5 komentar(a)
EPCG radi na idejnom rješenju: Ministarka Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore
EPCG radi na idejnom rješenju: Ministarka Sekulić, Foto: Vlada Crne Gore

Elektroprivreda (EPCG) će sama odlučiti da li će hidroelektranu (HE) “Komarnica” graditi samostalno ili sa nekim u partnerstvu, kao i da li će taj projekat finansirati sopstvenim novcem ili kreditom, poručila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je naglasila da je raduje što je na priču o Komarnici nakon dužeg perioda stavljena tačka i što se došlo do ozbiljnog dokumenta za taj projekat, odnosno predloga detaljnog prostornog plana (DPP) za višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici. To je bio preduslov za gradnju hidroelektrane instalisane snage 170 megavata (MW), o predlogu Vlade će se izjašnjavati Skupština Crne Gore.

Predračunska vrijednost te investicije je 246,53 miliona eura, što je bilo povod za reakciju konsultanske kuće Fideliti koja je ukazala da su troškovi projekta narasli za 60 miliona eura u odnosu na projekcije investicije iz 2018. godine. Sekulićeva je istakla da je predlog DPP prvi zvanični dokument države koji se odnosi na izgradnju HE na Komarnici koji je urađen uzimajući u obzir sva nova tehnološka rješenja i ograničenja koja se odnose na zaštitu životne sredine.

“Pretpostavljam da kolege koje govore o tome da su narasli troškovi se vode nekim starim procjenama i projektima koji nikad nijesu zaživjeli, jer znate da se o Komarnici priča decenijama. Ovo je prvi put da smo dobili jedan dokument koji je u skladu sa svim standardima ekonomije, energetike i zaštite životne sredine”, rekla je Sekulićeva u odgovoru na pitanje “Vijesti” zašto su značajno porasli troškovi za projekat.

Ministarka je pojasnila da su planeri DPP radili koristeći podatke koji su trenutno raspoloživi na tržištu i tehnologije koje oni predlažu da se koriste u slučaju izgradnje takve HE. Dodala je da je dokument Vlade prošao ozbiljnu javnu, a o njemu će se raspravljati i u parlamentu.

“Nakon toga dolazi idejno rješenje, glavni projekat, tender za izvođenje radova i sve dok se ne potpiše ugovor ne možemo da govorimo o tome koja je cijena izgradnje tog objekta. EPCG u ovom trenutku radi na idejnom rješenju. Prirodno je da EPCG radi taj projekat, a da li će da ga radi samostalno ili sa nekim od partnera to je njena komercijalna odluka. Prema Zakonu o koncesijama država ima pravo da tu koncesiju da direktno EPCG, a ona da donese odluku o tome da li će ići sama, da li će uzeti kredit ili će graditi iz sopstvenih sredstava”, ukazala je Sekulićeva.

Preporučujemo za Vas