i dalje pod blokadom opštine Budva

Godina prođe, a Đukanović para nema: Firma predsjednika CG nije izmirila ni cent poreskog duga

Opština je praktično nemoćna da od brojnih, a ima ih na desetine kompanija, naplati poreski dug na ime poreza na nepokretnost. Među dužnicima godinama unazad je i Đukanovićeva firma, koja duguje na ime poreza na nepokretnost, a koja nije izmirila porez za zemljišni kompleks od dva hektara koji posjeduje u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu

14785 pregleda 235 reakcija 30 komentar(a)
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović
Atraktivno zemljište na Košljunu, Foto: Vuk Lajović

Tačno godina je prošla kako podgorička kompanija “Global Montenegro“ predsjednika države Mila Đukanovića, od kada joj je Opština Budva blokirala račun, nije izmirila ni centa poreskog duga.

To potvrđuje i juče objavljeni izvještaj Centralne banke Crne Gore o preduzećima čiji se računi nalaze pod blokadom. Partnerska firma Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića punih 368 dana je pod blokadom budvanske Opštine koja potražuje dugovanje na ime poreza na nepokretnost od 111.887, 83 eura.

Opština Budva nalazi se trenutno u jednoj od najnezavidnijih finansijskih situacija u novijoj istoriji, jer joj je država, odnosno Ministarstvo finansija, blokiralo sve račune da ne može koristiti novaca sa njih. Naime, Privredni sud na na zahtjev resora Darka Radunovića donio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem sa bankovnih računa Opštini na iznos od 29,3 miliona eura, koliko iznosi garancija koju je uoči Nove godine aktivirala njemačko-austrijska kompanija WTE/ EVN, čime je iz državnog budžeta isplaćena milionska svota kojom je Crna Gora garantovala za kredit za gradnju postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima.

S druge strane, Opština je praktično nemoćna da od brojnih, a ima ih na desetine kompanija, naplati poreski dug na ime poreza na nepokretnost. Među dužnicima godinama unazad je i Đukanovićeva firma, koja duguje na ime poreza na nepokretnost, a koja nije izmirila porez za zemljišni kompleks od dva hektara koji posjeduje u podnožju brda Košljun na samom ulazu u Budvu.

Uprava lokalnih javnih Opštine Budva je prošle godine od Centralne banke zatražila blokade računa više od 40 kompanija, među kojima i “Global Montenegro“ koje nijesu platile porez na nepokretnost. Spisak je Centralnoj banci dostavljen sa novim dužnicima i prije par mjeseci sa oko 50 kompanija, takođe dužnika. Imajući u vidu da je punjenje opštinske kase desetkovano, pa su milionske rezerve jedne od najbogatijih opština presahle, a svaka naplata duga je dobrodošla.

Đukanovićeva kompanije ne može se pohvaliti poreskom disciplinom. “Global Montenegro” je bio u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60 hiljada duga prema Opštini Budva. Nakon toga je krajem 2018. ponovo dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura. Opština Budva je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od nekih 92 hiljade, koji je sa kamatom dostigao 111 hiljada eura i još nije izmiren.

Lider DPS-a je sa Rajkovićem osnovao firmu “Global Montenegro”, koja je trgovala zemljišni kompleks u Budvi krajem februara 2007. Đukanović u nekoliko navrata objašnjavao da je firma novac za kupovinu atraktivnog kompleksa obezbijedila zahvaljujući kreditu od pet miliona eura koji je podigao kod Hipo Alpe Adri banke

Kredit je uzet 14. februrara 2008. od pogoričke Hypo Alpe Adria banke, a godinu kasnije aneksom ugovora, on bio “premješten” u nadležnost Hypo Alpe Adria Bank Development.

Banka je svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišnim parcelama, da bi početkom marta prošle godine “osvanula“ u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine nova hipoteka na imovinu “Global Montenegra“.

“Hipoteka u iznosu od 5.000.000 eura u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Asset Resolution sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca“, navodi se kao teret upisan u katastru na imovinu “Global Montenegra“.

Đukanovićeva i Rajkovićeva firma je uzela još jednu kreditnu liniju u iznosu od 625.410 eura, kod iste banke i to, kako se navodi u katastarskoj evidenciji, 24. oktobra 2010.

Đukanović je još u aprilu 2013. kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio million eura najavio da će prodati i zemlju na Košljunu, ali do danas u katastarskoj evidenciji nije došlo do promjena vlasnika.

Riječ je o atraktivnom placu, jer je na parceli važećim Detaljnim urbanističkim planom “Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od nekih 40 vila.

Predviđeno je da ukupno bude izgrađeno oko 150 apartmana bruto - građevinske površine 27 hiljada kvadrata.

Firma akumulirala milionski gubitak

Global Montenegro, kako piše u posljednjem u finansijskom iskazu dostavljenom sredinom aprila Poreskoj upravi Crne Gore, prošlu godinu je završio sa minusom od 96.520 eura. Time se ukupni gubitak firme nagomilao na 4.010.379 eura.

Đukanovićeva kompanija je i 2018. završila u minusu od 247 hiljada eura, 2017. je poslovala sa gubitkom od 253 hiljade, a godinu prije toga minus joj je bio 67 hiljada eura.

Vrijednost imovine firme iznosi 3,9 miliona eura. Dugoročni krediti su 5,4 miliona eura.

Preporučujemo za Vas