"Radunović je pravo na povraćaj doprinosa ostvario dok nije bio ministar i dok nije radio u državnoj administraciji"

Iz Ministarstva finansija su kazali da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje predviđen povraćaj više plaćenih doprinosa kako bi se limitirao iznos najveće penzije i samim tim smanjilo finansijsko opterećenje na budžet Fonda PIO

1304 pregleda 0 komentar(a)
Radunović, Foto: Vlada Crne Gore
Radunović, Foto: Vlada Crne Gore

Darko Radunović je pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa ostvario u periodu od 1. januara 2016. do 28. novembra 2016. godine, kada nije obavljao funkciju ministra finansija, niti je bio zaposlen u državnoj administraciji, saopšteno je danas iz Ministarstva finansija.

Oni su reagovali povodom spiska funkcionera koji godišnje prihoduju više od 50.000 eura, koji je objavio Građanski pokret URA, a na kojem se nalazi i Radunović.

"Navedenom objavom zloupotrijebljeni su dostavljeni podaci i netačno informisana javnost u vezi ministra Radunovića o njegovim primanjima kao javnog funkcionera odnosno ministra finansija", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje predviđen povraćaj više plaćenih doprinosa kako bi se limitirao iznos najveće penzije i samim tim smanjilo finansijsko opterećenje na budžet Fonda PIO.

"Članom 22 stav 1, predviđena je mogućnost da obveznik doprinosa koji je sam platio doprinose, odnosno kome su u njegovo ime i njegovu korist plaćeni doprinosi iz osnovice koja prelazi iznos najviše godišnje osnovice za kalendarsku godinu ima pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa", istakli su iz Ministarstva finansija.

Bonus video: