Ekološke organizacije: Novi Zakon o energetici uništiće preostale rijeke i obogatiti investitore

Od zaključenja roka za dostavljanje komentara do službenog izjašnjenja Ministarstva nije se održala ni jedna sjednica radne grupe zadužene za ovaj zakon, čime je, kako navode u ovim organizacijama, značajno narušena transparentnost i demokratičnost cijelog postupka

1208 pregleda 29 reakcija 2 komentar(a)
Mala hidroelektrane: Ilustracija, Foto: Shutterstock
Mala hidroelektrane: Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nacrt izmjena Zakona o energetici goruće energetske probleme u Crnoj Gori ostavlja neriješenima. Izbjegavanjem trajnog ukidanja podsticaja za male hidroelektrane, novi zakonom nastavit će se sponzorisanje uništavanja rijeka i bogaćenje privatnih investitora", naveli su u zajedničkom saopštenju ekoloških organizacija WWF Adria, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu.

Prošle sedmice Ministarstvo ekonomije izjasnilo se o komentarima na nacrt Zakona o izmjenama i dopunama zakona o energetici.

“Ovaj će zakon, ako bude usvojen od Skupštine Crne Gore, doprinijeti usporavanju ekonomskog oporavka Crne Gore, a sve posljedice po prirodu možemo samo pretpostavljati. Umjesto izgradnje stabilnog i održivog energetskog sistema koji u obzir uzima dugoročni razvoj države te sve izazove sa kojima ćemo se susresti, a koji su posljedica klimatskih promjena, Ministarstvo ekonomije i cijela Vlada nastavljaju po starom. Nažalost, cijenu njihovog nemara platit će svi građani”, navedeno je u saopštenju.

Tokom javne rasprave koja je sprovedena u jeku pandemije, više organizacija civilnog društva, pojedinaca, ali i državnih preduzeća, poslalo je komentare na nacrt zakona. Od zaključenja roka za dostavljanje komentara do službenog izjašnjenja Ministarstva nije se održala ni jedna sjednica radne grupe zadužene za ovaj zakon, čime je, kako navode u ovim organizacijama, značajno narušena transparentnost i demokratičnost cijelog postupka.

"Krajem aprila nekoliko je nevladinih organizacija, uz podršku WWF Adrije, uputilo komentare na nacrt ovog zakona. Tom su prilikom podsjetili kako je kroz novo zakonsko rješenje potrebno jasno propisati da razvoj energetskih djelatnosti treba biti u svrhu zaštite javnog interesa. Uz to su posebno naglasili kako proizvodnja energije iz obnovljivih izvora ne smije ugrožavati održivi razvoj i zaštitu životne sredine. Iako je cijeli proces pripreme nacrta novog zakona protekao bez direktne rasprave, izvjesno je kako će se on prihvatiti. Ministarstvo ekonomije još jednom je pokazalo kako ih stvarno učešće javnosti ne zanima, pa čak i kada su u pitanju teme koje se tiču svih građana Crne Gore, a koji bi u njima trebali učestvovati", navedeno je u saopštenju ekoloških organizacija.

WWF Adria, Eko-tim i Akcija za socijalnu pravdu u susret ovogodišnjem Svjetskom danu zaštite životne sredine, izražavaju duboko žaljenje cijelim postupkom.

"Razvoj privatnog sektora bitan je za budućnost cijele zemlje, pogotovo u periodu ekonomskog oporavka, ali on mora biti održiv, transparentan i jednako dostupan svima, bez narušavanja životne sredine i dobrobiti građana. Ovim nacrtom zakona vlasti još jednom potvrđuju kako će nastaviti pogodovati samo određe interesne grupe. Time se javno dobro i resursi koji su u vlasništu svih građana iskorištavaju u svrhu privatnih interesa uz velike gubitke po cijelo društvo", smatraju ekolozi.

Bonus video: