RAD HIDROELEKTRANA U 2017. GODINI

Suša proizvela manje struje

Proizvedeno 2,19 hiljada gigavat-sati električne energije
63 pregleda 1 komentar(a)
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
HE Piva, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.02.2018. 16:21h

Termoelektrana (TE) Pljevlja i hidroelektrane Perućica i Piva su u prošloj godini, koju je zbog dugog sušnog perioda karakterisala veoma niska hidroproizvodnja, proizvele ukupno 2,19 hiljada gigavat-sati (GWh) električne energije, što e 786 GWh manje od plana.

Agenciji Mina biznis je iz Eektroprivrede (EPCG) rečeno da je veoma loša hidrološka situacija, zbog ekstremno male količine padavina koja je trajala skoro više od godinu, prouzrokovala nedostatak dotoka.

"To je razlog i prepolovljene proizvodnje elektične energije iz hidroelektrana u prošloj godini”, kazali su iz EPCG.

TE Pljevlja je proizvela 1,27 hiljada GWh, što je skoro na nivou plana, dok su hidroelektrane Perućica i Piva proizvele ukupno 922 GWh, odnosno 55 odsto od planirane proizvodnje.

Iz EPCG su saopštili da, kada bi se posmatrala ukupna količina padavina u prošloj godini na slivnom području rijeke Zete, oko 1,6 hiljada litara po metru kvadratnom ili 80 odsto od prosjeka, na prvi pogled moglo zaključiti da godina i nije bila tako sušna.

"Treba međutim imati u vidu činjenicu da je tokom decembra na teritoriji Nikšića ukupno palo 489 litara po metru kvadratnom vodenog taloga, što je 250 litara po kvadratu više od višegodišnjeg prosjeka. Potvrda te situacije je i ostvarena proizvodnja u hidroelektrani Perućica, koja je tokom decembra bila oko 200 GWh električne energije, što je 36 odsto ukupne godišnje proizvodnje, sve iz dotoka“, objasnili su iz EPCG.

Iz EPCG su kazali da se u dvije uzastopne godine, tokom decembra, bilježe dva ekstrema vezana za količinu padavina. U decembru 2016. godine bilo je nula litara po metru kvadratnom, a naredne u istom mjesecu 489 litara.

"Posmatrajući prošlu godinu, i pored kapitalnog remonta agregata u hidroelektrani Piva, kao i redovnih remonta, suša je glavni razlog što je proizvodnja iz hidroelektrana podbacila i u sumi je 55 odsto od planirane proizvodnje", smatraju u EPCG.