Jelušić: Idemo na razumno riješenje prihvatljivo za obje strane

„Svako sa svoje strane u ovom sporu ima određene argumente, ali idemo ka jednom racionalnom i razumnom riješenju kako bismo konačno i taj problem završili i stavili taj resurs u funkciju u kojoj on i treba da bude"

6661 pregleda 0 komentar(a)
Jelušić, Foto: Morsko dobro
Jelušić, Foto: Morsko dobro

Direktor JP Morsko Dobro (JPMD) Predrag Jelušić najavio je da očekuje da sudovi ubrzo stave tačku na spor te firme sa drugom državnom kompanijom – Aerodromi Crne Gore (ACG), a u vezi naplate za korišćenje zone morskog dobra za zemljište u kompleksu Aerodroma Tivat.

„Taj problem traje već duše vrijeme i sudski postupak još traje. Nadam se da će se za jedno mjesec ili dva, pošto su sudovi imali pauzu u radu zbog koronavirusa, doći do zdravoga riješenja. Vjerujem da bi do toga riješenja već i došli da nije bilo ove prinudne pauze u radu sudova.“- kazao je Jelušić.

Odgovarajuči na pitanje „Vijesti“ u vezi ovog spora koji je „težak“ preko 2,5 miliona eura, on je indirektno najavio mogućnost postizanja poravnanja izmešu dvije državne firme koje se suštinski, spore oko toga ko je nadležan da upravlja nekretninama koje se nalaze u pojasu morskog dobra kao dobra u opštoj upotrebi kojim gazduje JPMD, a istovremeno su te nekretnine i aerodrom koji je dobro od opšteg interesa u državnom vlasništvu i kojim u ime Vlade, gazduje ACG.

„Svako sa svoje strane u ovom sporu ima određene argumente, ali idemo ka jednom racionalnom i razumnom riješenju kako bismo konačno i taj problem završili i stavili taj resurs u funkciju u kojoj on i treba da bude. Potraživanja JPMD po tom osnovu su oko 2,5 miliona eura, ali vidjećemo jer i druga strana ima svoje viđenje toga problema.“- kazao je Jelušić.

On smatra da je riječ o problemu „koji je možda izmakao da se riješi prije pet ili šest godina kad mu je možda bilo vrijeme za to i kada se možda mogao riješiti nekom medijacijom na jedan efikasniji način.“

„Ipak i danas vjerujemo da se može doći do jednog zdravog riješenja jer je u pitanju javni interes i treba dalje da se aerodrom valorizuje i stavi u funkciju turističke ponude Crne Gore.“- zaključio je direktor JPMD.

To preduzeće tužilo je ACG za neplažanje naknade za korišenje morkskog dobra za oko 544 hilljade kvadrata zemljišta Aerodroma Tivat od 2013. godine kada je usteklo važenje dodatašnjeg ugovora dviju državnih kompanija, do danas. JPMD je po tom ugovoru ranije naplaćivalo naknadu od deset centi po metru kvadratnom površine aerodromskog kompleksa u Tivtu, odnosno oko 54,5 hiljade uera godišnje.

ACG je i nakon isteka venja tog petogodišnjeg ugovora, nastavio da bez plaćanja naknade Morskom Dobru, koristi sporno zemljište koje je u međuvremenu svo upisnao na državu Crnu Goru. U budvanskom JP smatraju da je time ugovor o zakupu po sili zakona produžen i da im ACG duguje novac. Potraživanja JPMD u ovom sporu iznose nešto preko 2,5 miliona eura, ali je Privredni sud je lani u prvostepenom postupku, odbio tužbeni zahtev JPMD. Apelacioni sud međutim, ukinuo je takvu presudu i naložio Privrednom sudu da donese novu u ponovljenom postupku.

Komentarišući ekonomske efekte koronakrize i popisanih mjera NKT-a na poslovanje JPMD i njegovih poslovnih partnera , Jelušić je naveo da su „savjesno sagledali efekte krize na turističku privredu i rad zakupaca djelova morskog dobra“.

„Čini mi se da smo napravili jednu fer politiku prema zakupcima djelova morskog dobra koji su u 98% slučajeva , dugogodišni poslovni parneri JPMD da ih oslobodimo dijela obaveze davanja oko činidbenih garancija, da hotele koji su svoje kapacitete stavili u funkciju karantina oslobodimo obaveze plaćanja zakupa za kupališta za cijelu 2020.godinu, da omogućimo zakupcima da plate samo dio svojih obaveza, a da onda fer i korketno, pratimo odvijanje turističke sezone i njene mjerljive ekonomskie pokazatelje, pa da onda konalno procijenimo koliko će biti smanjenje cijena zakupa za ovo godinu. Hoće li to biti 30, 40 ili 50% vidjećemo, ali svakako treba biti jasan u sprovođenju takve politike pa nijedan zakupac ne treba da ima dilemu da ćemo napraviti dodatni paket tih ekonomskih mjera.“- rekao je Jelušić dodajući da JPMD ima ukupno nešto preko 1.000 aranžmana sa zakupcima djelova morskog dobra ili korisnicima privremenih objekata u toj zoni, a od toga je do sada za 2020.godinu zaključeno nešto preko 200 ugovora.

Bonus video: