Kolašin: Boravišna taksa koštaće euro kad odbornici dignu ruku

Boravišna taksa je osnovni prihod turističkih organizacija, a u naplati te vrste prihoda u Kolašinu su imali velike probleme

1120 pregleda 0 komentar(a)
Naplata godinama problem: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Naplata godinama problem: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Boravišna taksa u Kolašinu ubuduće će iznositi jedan euro, predviđeno je predlogom odluke koja reguliše tu oblast.

Do sada se taksa naplaćivala prema 16 godina starom propisu i iznosila je 0,80 eura za objekte kategorisane sa tri do pet zvjezdica, odnosno 0,60 eura za smještajne kapacitete niže kategorije.

Boravišna taksa je osnovni prihod turističkih organizacija, a u naplati te vrste prihoda u Kolašinu su imali velike probleme.

Zakonom je predviđeno da 80 odsto novca prikupljenog na taj način pripada lokalnoj turističkoj organizaciji, a ostatak Nacionalnoj turističkoj organizaciji (NTO).

Lokalne TO trebalo bi da dio svog prihoda ostavrenog od boravišnih taksi koriste i za projekte valorizacije kulturne baštine, koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara, ali i za poboljšanje uslova boravka turista.

Novom odlukom, koja bi trebalo da bude pred odbornicima na sljedećoj sjednici Skupštine opštine (SO), korigovan je i iznos članskog doprinosa TO Kolašin.

Godišnji članski doprinosi ubuduće će biti u rasponu od 50 do 8.000 eura, u zavisnosti od grupe kojoj pripada poslovna djelatnost i ostvarenih prihoda.

Plaćanje tog doprinosa obaveza je svih koji se bave turizmom, ugostiteljstvm i sa njima povezanim djelatnostima.

TO pripada 60 odsto sredstava od članskog doprinosa, a NTO 40 procenata.

Bonus video: