USSCG: Radnici u trgovini, sa strijepnjom očekuju ukidanje neradne nedjelje

Oni su dodali da vode kampanju o poštovanju prava zaposlenih na slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, koji je predviđen za odmor i okupljanje porodice

4955 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Radnici u trgovini, sa strijepnjom očekuju vijest o tome da li će zabrana rada nedjeljom i u danima praznika biti ukinuta, te da li će se vratiti na stari, uobičajeni režim rada koji je podrazumijevao jedan ili nijedan slobodan dan u toku mjeseca, saopšteno je iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG).

"Zabrinuti zbog sve izraženije kampanje koju vode poslodavačke organizacije za ukidanje nedavno uvedene neradne nedjelje u trgovini na veliko i malo, dužni smo da se oglasimo i iznesemo očekivanja USSCG i 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti", saopšteno je iz USSCG.

Oni su dodali da vode kampanju o poštovanju prava zaposlenih na slobodan dan nedjeljom i u dane praznika, koji je predviđen za odmor i okupljanje porodice.

"Naša kampanja ugledala je svjetlost dana tek onda kada je Odbor udruženja trgovine u Privrednoj komori Crne Gore inicirao da se nedjelja proglasi neradnom, obrazlažući to argumentima da bi time u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, da bi radnici bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, da bi provodili i planirali više vremena sa porodicom, a poslodavci bi, istovremeno, razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili troškove angažovanja dodatne radne snage, kao i tekuće troškove održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije i sl...). Vlada je to uvažila i izmijenila Zakon o unutrašnjoj trgovini, dodatno naglašavajući da tom intervencijom želi da unaprijedi položaj radnika u Crnoj Gori, odnosno da unaprijedi kvalitet života pojedinca, porodice i društva", navodi se u saopštenju USSCG.

Imajući navedeno u vidu, iz USSCG su naglasili da je nedosljedno da danas upravo Privredna komora Crne Gore poziva na ukidanje neradne nedjelje u oblasti trgovine, zamagljujući promjenu svoga stava obrazloženjem da to rade zbog negativnih efekata epidemije koronavirusa.

"Pa valjda je upravo koronavirus podsjetio poslodavce na mjesto i ulogu koju imaju radnici u ukupnom društveno-ekonomskom poretku. Bilo je lijepo prethodnih mjeseci čuti riječi priznanja i zahvalnosti koje su poslodavci upućivali svojim zaposlenima u trgovini, nazivajući ih “tihim herojima” borbe protiv koronavirusa, koji su rizikovali svoje i živote svojih najmilijih da bi društvo normalno funkcionisalo. Dakle, koronavirus nas je ponovo podsjetio da bez radnika kapital nema nikakvu fukciju! Da je radnik taj koji stvara nove vrijednosti i profit vlasniku kapitala. Zar je ukidanje neradne nedjelje za zaposlene u trgovini nagrada za sve ono što su prethodnih dana uradili i što svakodnevno rade za svoje poslodavce i društvo? I dok u razvijenim zemljama Evrope čijoj integraciji težimo, koje inače poštuju nedjelju kao dan za porodično okupljanje i odmor, razmišljaju da uvedu četvorodnevnu ili čak trodnevnu radnu sedmicu, naši poslodavci hoće da nas vrate dva koraka unazad", saopšteno je iz USSCG.

Oni su pozvali poslodavačka udruženja da odustanu od inicijative za ukidanje neradne nedjelje, a sve poslodavce da omoguće uslove za dostojanstveni rad svojim zaposlenima.

"To prevashodno podrazumijeva da, gdje god to priroda posla i tehnologija rada ne iziskuju, omoguće svojim zaposlenima da nedjeljom budu sa svojim porodicama. Takođe, pozivamo nadležne da ne ukidaju neradnu nedjelju u trgovini i da, ponovo, ne dovode u nezavidan položaj 40.000 zaposlenih u toj djelatnosti, uglavnom ženske radne snage. Poručujemo da će se Unija slobodnih sindikata Crne Gore, ukoliko to bude neophodno, suprostaviti ukidanju neradne nedjelje, po cijenu poziva našem članstvu i zaposlenima da to pravo branimo uličnim protestima i svim drugim vidovima sindikalne borbe"; zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: