Konjević: Objaviti "rat" tajkunima što duguju milione za porez

"Ministri rada i poljoprivrede Kemal Purišić i Milutin Simović opet su obmanuli penzionere, kao i zaposlene koji čekaju ovaj zakon za odlazak u penziju, dok lideri dvaju sindikata ćute jer nijesu u stanju da ‘natjeraju’ Vladu da Skupštini podnese tekst zakona koji su socijalni partneri usaglasili", rekao je Konjević

8133 pregleda 14 komentar(a)
Turizam se morao snažnije podržati: Konjević, Foto: Boris Pejović
Turizam se morao snažnije podržati: Konjević, Foto: Boris Pejović

Poslanik SDP-a i bivši ministar finansija Raško Konjević tvrdi da je predlog rebalansa budžeta prvi koji će se raditi ove godine, kao i da Vlada mora objaviti rat tajkunima koji duguju desetine miliona eura državi za poreze.

Vlada je u četvrtak utvrdila predlog rebalansa budžeta kojim su ukupni prihodi projektovani na 1,704 milijarde eura, dok su rashodi planirani na iznos od 2,04 milijarde.

U odnosu na ovogodišnji prvobitni plan, prihodi su niži za 285 miliona eura, dok su izdaci ukupno uvećani za dva miliona.

Deficit budžeta je 336 miliona eura, dok se država zbog korona krize dodatno zadužuje oko 500 miliona eura, od čega je dio već obezbijeđen, umjesto planiranih 100 miliona.

Ukupna nedostajuća sredstva su iznosila oko 878 miliona.

Lani se država zadužila oko 500 miliona za dugove koji pristižu ove godine.

Predlog rebalansa je ušao u skupštinsku proceduru.

Vlada prevarila buduće penzionere

"Rebalansom budžeta Vlada je poništila nekoliko važnih politika koje je javno zastupala u prethodnom periodu. Uprkos najavi da će Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju biti usvojen u drugom kvartalu i da će imati retroaktivno dejstvo, u rebalansu toga nema. Ministri rada i poljoprivrede Kemal Purišić i Milutin Simović opet su obmanuli penzionere, kao i zaposlene koji čekaju ovaj zakon za odlazak u penziju, dok lideri dvaju sindikata ćute jer nijesu u stanju da ‘natjeraju’ Vladu da Skupštini podnese tekst zakona koji su socijalni partneri usaglasili", rekao je Konjević.

On je kazao da u predlogu rebalansa nema ni povećanja zarada zdravstvenim radnicima i policiji, kao i da će skoro dvije trećine policajaca primati platu ispod 400 eura, a minimalna zarada i minimalna penzija ostaće najmanje u regionu.

“Broj nezaposlenih vrtoglavo raste. Oko 60 hiljada penzionera ima penziju do 288 eura. Oko 90 hiljada zaposlenih, skoro polovina od ukupnog broja, prima zaradu ispod 400 eura. Preko 30 hiljada radnika je u sivoj ekonomiji. Država gubi više desetina miliona eura poreza samo po ovom osnovu. Ali je zato poreski dug skoro 400 miliona, a javni dug skoro četiri milijarde eura”, kazao je Konjević.

Smanjiti PDV ugostiteljima

On smatra da je korona bacila u postelju model razvoja zasnovan na neoliberalnom konceptu i da Vlada mora sada preduzeti odlučnije korake za ekonomiju.

“Kriza je samo izbacila dio problema na površinu.Ministarstvo finansija izlazi sa procjenom pada BDP-a skoro 7%, iako je nedavno guverner Centralne banke Radoje Žugić ‘projektovao’ da neće biti pada ekonomske aktivnosti ako epidemija ne bude duža od tri mjeseca”, istakao je Konjević, dodajući da se realna slika života u Crnoj Gori ne može više skrivati pričom o rastu BDP-a koji građani ne osjećaju.

On poručuje da je Crnoj Gori potreban konsenzus o pravcima njenog daljeg ekonomskog razvoja i ako ima mudrosti mora se napraviti širok dogovor o ključnim ekonomskim politikama.

“Država mora objaviti ‘rat’ tajkunima koji duguju desetine miliona poreza. Moraju se poništiti sve privatizacije i ugovori koji nijesu sprovedeni, kao što je ugovor o dugoročnom zakupu na hercegnovskoj Luštici koji 11 godina nije realizovan. Rebalans budžeta je rađen na projekciji da će ključni sektor - turizam podbaciti samo 40%. Hrvatska je svoj rebalans radila na procjeni pada prihoda od turizma od 70%. Djeluje mi da je ovo samo prvi rebalans ove godine. Turistička privreda se morala snažnije i sa više mjera podržati. SDP će narednih dana predložiti smanjenje stope PDV-a na ugostiteljstvo. Već četiri godine samo desetak privilegovanih hotelijera imaju PDV po nižoj stopi od 7%. To im je omogućio DPS amandmanima iz 2016. godine. Vakat je da se diskriminacija ostalih ugostitelja konačno zaustavi”, zaključio je Konjević.

Bonus video: