Pakuju dogovor sa Obradovićem i Ivanovićem

"Mislim da ćemo ovih dana naći neko rješenje da konačno ta fabrika postane dio stopostotnog vlasništva Plantaža i da se polako stavlja u funkciju. Vjerovatno će dio opreme biti zamijenjen onom koja treba“, izjavila je Maraš, između ostalog, sredinom maja

2382 pregleda 1 komentar(a)
Sudska rasprava o propaloj fabrici odgođena za 7. septembar, Foto: Zoran Đurić
Sudska rasprava o propaloj fabrici odgođena za 7. septembar, Foto: Zoran Đurić

Rasprava u Privrednom sudu u višegodšinjem sporu državnih Plantaža i firme OMP Engineering odgođena je za 7. septembar zbog nedolaska sudije Blaža Jovanića.

Izvršna direktorica Plantaža Verica Maraš izjavila je nedavno da je firma OMP "odustala od spora", a to se formalno juče nije desilo, već je ročište otkazano.

Nalaz vještaka mašinske struke u ovom sporu je u korist kompanije Plantaže, ali oni pregovaraju sa poslovnim partnerom koji je, utvrdio je vještak, pogrešne mašine uvezao što je, između ostalog, dovelo do propasti višemilionske investicije u Plantomp, nesuđenoj fabrici za proizvodnju briketa od lozovine.

"Mislim da ćemo ovih dana naći neko rješenje da konačno ta fabrika postane dio stopostotnog vlasništva Plantaža i da se polako stavlja u funkciju. Vjerovatno će dio opreme biti zamijenjen onom koja treba“, izjavila je Maraš, između ostalog, sredinom maja u emisiji „Načisto“, objašnjavajući da je partnerska firma i ranije htjela da izađe iz posla, ali da Plantažama nijesu odgovarali uslovi.

U OMP-u su sada Oleg Obradović i Miodrag Ivanović. Navodno se pregovara da im se isplati dio novca, a da Plantaže u potpunosti preuzme zgradu Plantompa.

OMP Engineering od Plantaža tužbom traži dva miliona za nadoknadu štete na ime ulaganja u propalu fabriku briketa Plantomp, koju su gradili zajedno i dodatna četiri miliona eura na ime izgubljene dobiti. Plantaže kontratužbom traže odštetu za ulog u fabrici koja nije proradila.

Oprema OMP Engineeringa instalirana u fabrici Plantomp nije ni mogla da radi i omogući proizvodnju briketa. To je u prvoj polovini prošle godine utvrdio Goran Dedić, vještak mašinske struke, za potrebe sudskog spora koji se već pet godina vodi u Privrednom sudu između poslovnih partnera.

Sudija Jovanić tokom nekoliko godina nije uspio da sasluša pred sudom Obradovića i Ivanovića. Njihov advokat Nikola Martinović ponudio je prošle godine da finansiraju putovanje vještaka mašinske struke u Austriju ili neku zemlju regiona, kako bi kvalitetnije dopunio nalaz, ali do toga nikada nije došlo.

Bonus video: