SDP opet predlaže izmjene zakona o PDV-u: Ispraviti diskriminaciju i nepravdu

Predlog zakona o izmjenama zakona o PDV predviđa smanjivanje stope PDV za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka sa 21 na 7 odsto

714 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: SDP
Raško Konjević, Foto: SDP

Privilegovani tajkuni državi duguju stotine miliona eura, a 15-tak vlasnika hotela ubira ekstra profit kroz privilegovane poreske stope u odnosu na sve druge ugostitelje, saopštio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

SDP zbog toga predlaže izmjene zakona o PDV kako bi se, kako su naveli, diskriminacija i nepravda prema više od 3.500 ugostitelja ispravila.

Predlog zakona o izmjenama zakona o PDV predviđa smanjivanje stope PDV za sve ugostiteljske objekte koji prižaju usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka sa 21 na 7 odsto.

Ovim zakonom, kako su naveli iz SDP-a, bi se ispravila diskriminatorska norma iz postojećeg zakona, donešena od strane skupštinske većine DPS-SD-Pozitivna sredinom 2016. godine, kada je pravo na niži nivo PDV dobilo nekoliko privilegovanih vlasnika hotela.

"Našim Predlogom izmjena zakona se ispravlja nepravda jer nije pošteno da ove usluge u restoranu sa 5 zvjezdica se oporezuju sa 21 odsto, a da te iste usluge koje su pružaju u hotelu nekog od privilegovanih hotelijera se oporezuju sa stopom od 7 odsto. To je nepravda prema više od 3.500 naših ugostitetelja širom Crne Gore. SDP je, više puta, u toku protekle četiri godine ukazivao da se na ovaj način u privilegovan status stavljaju bogati vlasnici luksuznih hotela, jer im se obezbjeđuje "ekstra profit" u razlici poreskih stopa od 14 odsto. Vlada je krajem 2018. obećala da će u kratkom roku podnijeti izmjene Zakona o PDV slažući se da "ne može biti pravedno da se na kafu u Šavniku od 60 centi plati PDV od 21 odsto, a na istu tu kafu u određenom hotelu u Budvi na 3 eura samo 7 odsto", naveo je Konjević.

Ovaj zakonski predlog je, kako je dodao, posebno bitan za preko 3.500 ugostitelja u vremenu krize izazvane koronavirusom jer bi omogućio mjeru pomoći u saniranju negativnih posljedica po turističku privredu.

"Na taj način bi se pomoglo ugostiteljskoj industriji da očuva hiljade radnih mjesta. Prilika je da se u Skupštini provjeri volja narodnih poslanika iz vladajuće većine DPS, SD, BS prema ovom Predlogu zakona i da se vidi da li je vladajućoj većini važniji interes i ekstra profit 15-ak privilegovanih hotelijera ili interes preko 3.500 ugostitelja, koji nemaju privilegiju kao DPS tajkuni da ne duguju 400 miliona eura poreza", zaključio je Konjević.

Bonus video: