Da li je favorit za fabriku ljekova u Zagaraču prerađivač konoplje

Od oglašenih nekretnina, najinteresatnija je prodaja bivše fabrike ljekova u Zagaraču (Opština Danilovgrad), površine 958 kvadratnih metara (plus oko 3.600 kvadrata zemljišta), koju je stečajni upravnik prije oko dva mjeseca dao u zakup investitorima koji su pobjednici tendera prijestonice Cetinje za zakup bivšeg “Oboda”

8680 pregleda 5 komentar(a)
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić
Veselin Perišić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.06.2020. 17:27h

Stečajna uprava preduzeća “Galenika” Crna Gora, kojom rukovodi Veselin Perišić, oglasila je prodaju dijela imovine po ukupnoj početnoj cijeni nešto nižoj od 900 hiljada eura, a javno otvaranje ponuda zakazano je za 17. jul u Privrednom sudu.

Od oglašenih nekretnina, najinteresatnija je prodaja bivše fabrike ljekova u Zagaraču (Opština Danilovgrad), površine 958 kvadratnih metara (plus oko 3.600 kvadrata zemljišta), koju je stečajni upravnik prije oko dva mjeseca dao u zakup investitorima koji su pobjednici tendera prijestonice Cetinje za zakup bivšeg “Oboda”.

Konzorcijum koji čine kanadska kompanija “Eviana Health Corporation” i domaće firme - “Montenegro Bio Science” i “Ramel”, trebalo bi u Crnoj Gori, prema ranijim najavama, da se bave uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja CBD-a (cannabidiol) iz njenog cvijeta. Konoplja za medicinske svrhe bi trebalo da se prerađuje i u Zagaraču, jer su iste kompanije, prema informacijama “Vijesti”, potencijalni investitor i na novom javnom oglasu “Galenike” u stečaju.

Perišić je 11. februara ove godine oglasio prodaju bivše fabrike za proizvodnju ljekova u Zagaraču i još nekoliko poslovnih prostora, ali je stečajni sudija Blažo Jovanić uvažio prigovor finansijske institucije “Heta”, glavnog povjerioca, i naložio upravniku da odloži drugu prodaju tog dijela imovine.

“Heta” potražuje od “Galenike” 2,7 miliona zbog nevraćenog kredita, od čega je priznato oko 1,8 miliona, a za 900.000 eura kamate je povedena parnica. “Galenika” je u stečaju od 8. jula 2019. na zahtjev Poreske uprave zbog duga za poreze i doprinose od oko 2,6 miliona. Povjerioci su prijavili da im to preduzeće ukupno duguje oko devet miliona.

Dio imovine Atlas banke 1,25 miliona

Stečajna uprava Atlas banke, kojom rukovodi Mirko Radonjić, prodaje nepokretnosti u Podgorici čija je ukupna vrijednost 1,25 miliona. Radi se o zemljištu u Donjoj Gorici, u krugu bivše fabrike “Elastik”, sa tri zgrade, po početnoj cijeni od 1,11 miliona. Nepokretnost površine 927 kvadratnih metara prodaje se po početnoj cijeni od 135,8 hiljada. Prodaja će se obaviti javnim usmenim nadmetanjem u prostorijama Atlas banke - 10. jula.

Bonus video: