"dug umanjen za oko dva miliona u odnosu na 2017"

SD Cetinje: Ispunili smo obećanje, konsolidovane finansije Prijestonice

Ostvarenje planiranog budžeta od 98,6 odsto, bez rebalansa istog, predstavlja potvrdu dobrog i odgovornog raspolaganja gradskom kasom, ističu Socijaldemokrate

763 pregleda 48 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate
Foto: Socijaldemokrate

Participirajući u novoj lokalnoj vlasti u Prijestonici Cetinje od kraja 2017. godine, Socijaldemokrate Cetinja su, već drugu godinu zaredom, posvećene ispunjavanju definisanih programskih ciljeva na polju finansija, koje smo predstavili građanima na posljednjim lokalnim izborima, saopšteno je iz cetinjskog odbora Socijaldemokrata.

"Primarno fokusirani na konsolidaciju finansija koja podrazumijeva ekonomično, efikasno i efektivno vršenje poslova, racionalan i odgovoran odnos prema finansijama sa ciljem smanjenja duga Prijestonice Cetinje i povećanja sopstvenih prihoda, sa posebnim akcentom na redovno servisiranje tekućih obaveza, obezbjeđivanja plata i izmirenja zaostalih doprinosa zapošljenih u lokalnoj samoupravi", navodi se u saopštenju SD Cetinje.

Ostvarenje planiranog budžeta od 98,6 odsto, bez rebalansa istog, predstavlja potvrdu dobrog i odgovornog raspolaganja gradskom kasom, ističu iz te partije.

"Jedan od prioritetnih ciljeva naše programske politike bila je racionalizacija javnih finansija u Prijestonici. O uspješnosti implementacije u ovom segmentu govori ne samo činjenica da se zaustavio ustaljeni trend rasta zaduživanja Prijestonice, već je i dug Prijestonice umanjen za oko dva miliona eura u odnosu na 2017. godinu."

Kada je riječ o prihodnoj strani, dodaju iz SD, Prijestonica Cetinje bilježi izuzetno dobre rezultate koji se u prvom redu ogledaju porastom sopstvenih prihoda, odnosno učešća istih u ukupnim prihodima na 24 odsto, što, kako navode, predstavlja porast za više od 539 hiljada eura u odnosu na 2017. godinu.

"Kod rashodne strane lokalnog budžeta, zahvaljujući racionalnoj potrošnji i vođenju računa o svim segmentima finansijskih izdataka, pažljivo planiranih aktivnosti i raspodjele prihoda, ali i maksimalnog korišćenja sredstava shodno Zakonu o Prijestonici, određeni budžetski izdaci su umanjeni višestruko, na čemu lokalna samouprava insistira od prvog dana svog mandata."

Nedavno izvršenom revizijom finansijskog poslovanja Prijestonice Cetinje, od strane nezavisne revizorske kuće, potvrđeno je da se budžetska sredstva troše racionalno i u skladu sa planiram rashodima, te da se u kontinuitetu održala likvidnost budžeta, izvršavale redovne ali i naslijeđene obaveze, dodaju iz SD Cetinje.

"Takođe, revizijom je konstatovano da nije bilo nenamjenske potrošnje, već da se svaki izdatak izdvajao za zadovoljavanje potreba građana Prijestonice i ostvarivanja javnog interesa", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas