Kako pad od turizma za samo 40 odsto

“Ako sačuvamo održivost javnih finansija, to će biti uspjeh”, kazao je Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

6297 pregleda 11 komentar(a)
Vlast na odboru podržala predlog rebalansa: Radunović sa saradnicima, Foto: Skupština Crne Gore
Vlast na odboru podržala predlog rebalansa: Radunović sa saradnicima, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar finansija Darko Radunović poručio je da će biti zadovoljan ako se u budžetu zadrži postojeći fond za isplatu plata zaposlenima u javnom sektoru i ako se redovno budu izmirivale sve budžetske obaveze.

“Ako sačuvamo održivost javnih finansija, to će biti uspjeh”, kazao je Radunović juče na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Na bruto zarade je planirano da se potroši 495 miliona eura u ovoj godini.

Vladajuća većina u odboru je podržala predlog ovogodišnjeg rebalansa budžeta, kojim su ukupni prihodi državnog budžeta projektovani na 1,704 milijarde eura, rashodi 2,04 milijarde, a budžetski deficit 335,88 miliona.

Ukupna nedostajuća sredstva su 878 miliona.

Više poslanika opozicije i vlasti tražilo je objašnjenje na osnovu čega je pad prihoda od turizma za oko 40 odsto i projektovan je na 450 miliona eura.

Hrvatska je projektovala pad od 70%.

Radunović je objasnio da su to projekcije Ministarsta turizma, uz ocjenu da su ih potvrdili Svjetska banka, MMF i Evropska komisija.

“Ne mogu garantovati da će se te projekcije ostvariti. Bio bih neozbiljan kada bih to rekao”, kazao je Radunović.

On nije odgovorio na pitanje Raška Konjevića (SDP) zašto u srednjoročnim projekcijama nema nastavka izgradnje auto-puta, kao i da li je planiran novac za nabavku aviona za Montenegro erlajns.

Ministar je Konjeviću odgovorio da se u ovoj godini neće usvajati nova zakonska rješenja u vezi Fonda PIO, jer bi to bilo veliko opterećenje za budžet, dok je na komentar Milutina Đukanovića (DF) da javnim finansijama prijeti kolaps kazao da tu priču sluša već četvrtu godinu.

“Emisije obveznica su dokaz da imamo održivost javnih finansija”, dodao je Radunović.

Predstavnica NVO sektora Ines Mrdović se interesovala za osiguranje kredita za auto-put od valutnog rizika.

Radunović je rekao da dugo pregovaraju u vezi tog aranžmana, te da on zbog korona krize sada ne može biti potpisan.

Radunović je istakao da će država uz pomoć banaka pomoći privrednom sektoru za prevazilaženje krize.

Bonus video: