NASTAVIĆE DA SE OKUPLJAJU DO ISPUNJENJA ZAHTJEVA

Bivši radnici firme "Valgo Montenegro" ispred brodogradilišta: Čišćenje od otpada i mazuta nije po standardima?

Bivši radnik Mladen Krivokapić tvrdi da su njih 15 radnika ostali bez posla nakon isteka ugovora, ali i nakon što su pet dana ranije tražili od Agencije za zaštitu životne sredine da ispita kvaliletet rada na čišćenju dijela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta

1999 pregleda 2 komentar(a)
Bivši radnici firme "Valgo Montenegro", Foto: Milorad Milošević
Bivši radnici firme "Valgo Montenegro", Foto: Milorad Milošević

Bivši radnici firme "Valgo Montenegro", njih 15, kojima su nakon isteka ugovora, 20. maja uručeni otkazi o radu svakodnevno se okupljaju pred kapijom bivšeg Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj, ne bi li nadležnima u Agenciji za zaštitu životne sredine skrenuli pažnju da se čišćenje dijela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta, kako tvrde, ne radi u skladu sa ekološkim standardima.

Okupili su se i jutros i istakli da će okupljanja nastaviti do ispunjenja zahtjeva, odnosno, povratka na posao.

Otvoreno sumnjaju da je premijer Duško Marković upoznat sa pravim stanjem u vezi čišćenja u krugu bivšeg Brodogrališta.

Svjetska banka je odobrila projekat vrijedan 21 milion eura za sanaciju pet crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori, među kojima je i ovaj u Bijeloj, kojem se sudeći prema onom što se dešava na terenu još ne nazire kraj.

Bivši radnik Mladen Krivokapić tvrdi da su njih 15 radnika ostali bez posla nakon isteka ugovora, ali i nakon što su pet dana ranije tražili od Agencije za zaštitu životne sredine da ispita kvaliletet rada na čišćenju dijela zemljišta od zauljenog otpada i mazuta.

"Menadžmentu "Valgo Montenegra" na čelu sa Rajkom Uskokovićem i Milanom Božovićem bilo je lakše da nama ne produže ugovore i da počnu sa zapošljavanjem nekvalifikovane radne snage bez ikakve obuke, pogotovo u dijelu tetmana azbesta, čiju obuku moraju sprovesti licencirane firme iz Francuske, a koju su bivši zaposleni morali proći i za istu obuku dobili sertifikate", istakao je Krivokapić.

Bivši radnici napominju da od 5. avgusta prošle godine nijedan brod nije došao da preuzme preostali grit, a iz kompanije Valgo "su to uporno pravdali nekim promjenama lokalnih vlasti u Sevilji".

"Iako smo mislili da ne ulazimo u medijsko prepucavanje sa kompanijom Valgo Montenegro i Agencijom za zaštitu životne sredine, jednostavno smo prinuđeni da se obratimo javnosti nakon izbjegavanja sastanka na kojem smo insistirali da sjednemo i razmjenimo argumente oko trenutne situacije kao i nakon saopštenja koje je izdala Agencij. Znamo li konačno gdje će "famozni grit?"Gdje ide i u kojoj količini zauljena zemlja pošto je javnost obaviještena da ide za Norvešku. Zašto projekat nije završen do 20. marta", pitaju bivši radnici.

Direktor kompanije "Valgo Montenegra" Rajko Uskoković nije odgovarao na telefonske pozive i poruku novinara "Vijesti".

"Čega se boji kompanija Valgo, pa je udvostručila službu obezbjeđenja (zar se na to troše pare od strateški bitnog i kapitalnog projekta za državu) pa neće nas valjda Francuzi braniti od samih sebe. Zašto četiri mjeseca niko nije izašao na teren i lično se uvjerio šta to radi kompanija Valgo ili se svo vrijeme vjeruje menadžeru Božoviću", napominju bivši radnici.