Simović: Treći paket mjera najkasnije za 15 dana, svaki dan ga pomalo predstavljamo

"Naša je želja da dođemo do kredibilnog dokumenta koji će zadovoljiti sve kriterijume koji nisu nimalo jednostavni, da ispunimo sva očekivanja ukupne javnosti, a posebno da zainteresovani sektori prepoznaju realni prostor i šansu za oporavak i razvoj"

9417 pregleda 260 reakcija 20 komentar(a)
Simović, Foto: Svetlana Mandić
Simović, Foto: Svetlana Mandić

Treći paket ekonomskih mjera koji Vlada Crne Gore priprema biće predstavljen najkasnije za 15 dana.

To je kazao potpredsjednik Vlade Milutin Simović tokom radne posjete Nikšiću, odgovarajući na pitanje "Vijesti".

"Nećemo brojati dane. Naša je želja da dođemo do kredibilnog dokumenta koji će zadovoljiti sve kriterijume koji nisu nimalo jednostavni, da ispunimo sva očekivanja ukupne javnosti, a posebno da zainteresovani sektori prepoznaju realni prostor i šansu za oporavak i razvoj. To je naša odrednica, ali ja sam siguran da ćemo ga najkasnije u roku od 15 dana predstaviti javnosti. Kao što vidite, svaki dan ga pomalo predstavljamo", kazao je Simović.

Prema njegovim riječima treći paket mjera treba da sačuva radna mjesta, obezbijedi nova radna mjesta i da crnogorsku ekonomiju vrati bržim stopama ekonomskog rasta.

"Kao što je prvi paket imamo svoju ključnu odrednicu odlaganje, drugi paket je imao ključnu odrednicu subvencije za plate radnicima u onim djelatnostima koje su bile u problemu ili su obustavile svoj rad ili su bile u ograničenom radu, tako ključna odrednica trećeg epaketa biće ekonomski rast, razvoj i ono što je veoma bitno naša ambicija je da taj treći paket bude uokviren u pametnoj specijalizaciji, da sve ono što budu novi razvojni projekti bude utemeljeno na znanju i budu međuresorski povezani i da on ima svoju realnu dimanimku realizacije. Nešto će se realizovati u kratkom roku, nešto u srednjem, a nešto u narednom četvorogodištu", kazao je potpredsjednik Vlade.

Kako je istakao kroz treći paket podrške daće odgovore i na sektor koji je posebno pogođen, a to je turizam.

Osvrnuo se i na sektor poljoprivrede i kazao da će kreirati koncept konkretnih razvojnih projekata i brzih prodora koji treba da imaju efekat na mjerljivu i veoma značajnu supsticuju uvoza.

"Ovakvi projekti, koje smo već definisali, biće nove šanse za proizvođače i za preduzetnike, generatori ekonomskog rasta i novih radnih mjesta i načini za smanjenje uvozne zavisnosti", kazao je Simović, dodajući da je zadatak novog pristupa i da obezbijedi veći stepen inovativnosti.

Prema riječima potpredsjednika Vlade, Centralna banka je dio i trećeg paketa, dok Investiciono razvojni fond treba da bude "finansijska okosnica i ključna potpora" realizacije tog paketa uz bankarski sektor.

Bonus video: