Vlada opet izigrala sadašnje i buduće penzionere

Članovi Savjeta iz Unije slobodnih sindikata (USS) predložiće da Predsjedništvo Socijalnog savjeta uputi dopis predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem će tražiti hitni sastanak, kao i odgovor premijera da li je on saglasan sa odlaganjem usvajanja ovog zakona

17880 pregleda 87 reakcija 15 komentar(a)
Nakon burne rasprave, socijalni partneri usaglasili tekst budućeg zakona krajem 2018, Foto: Boris Pejović
Nakon burne rasprave, socijalni partneri usaglasili tekst budućeg zakona krajem 2018, Foto: Boris Pejović

Predstavnici sindikata tražiće u petak na sjednici Socijalnog savjeta zvanično obrazloženje da li se zaista i zbog čega ponovo odlaže usvajanje prije godinu i po dogovorenog teksta izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon čega će donijeti svoj stav, saznaju “Vijesti”.

Članovi Savjeta iz Unije slobodnih sindikata (USS) predložiće da Predsjedništvo Socijalnog savjeta uputi dopis predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem će tražiti hitni sastanak, kao i odgovor premijera da li je on saglasan sa odlaganjem usvajanja ovog zakona.

Ministar finansija Darko Radunović je prije u ponedjeljak na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju najavio da novi penzioni zakon neće biti usvojen ove godine, iako se nalazi u programu rada Vlade gdje je predviđeno njegovo usvajanje do kraja juna.

On je rekao da ovaj zakon ima dosta veliki fiskalni uticaj i da bi povećao budžetske rashode.

USS ima sjednicu glavnog odbora u četvrtak, ali će sačekati sjednicu Socijalnog savjeta i odgovor premijera da bi donio odluku o svojim potezima.

Najznačajnije novine planiranog zakona su da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne bi računala četvrtina najgorih godina staža po primanjima, kao i da se minimalna penzija povećava sa 128 na 145 eura.

Granica za odlazak u starosnu penzije za žene iznosiće 64, a muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, u burnoj raspravi kada je prijećeno i generalnim štrajkom.

Tada je očekivano da će njegova primjena početi u januaru 2019, ali se ništa od toga nije desilo uz obrazloženje Vlade da je tekst predloga zakona poslat u Brisel na saglasnost evropskih institucija.

Socijalni savjet je početkom juna prošle godine usvojio zaključak kojim se od Vlade traži da dogovoreni tekst zakona uputi u proceduru.

Tada se očekivalo da će zakon biti usvojen u toku 2019. a da će njegova primjena početi od januara 2020, do čega nije došlo.

Zbog neusvajanja ovog zakona na gubitku je 12 hiljada korisnika minimalne penzije, koji u ovom periodu gube 20 eura mjesečno jer njihova primanje nijesu povećana na dogovoreni nivo.

Ovo povećanje najnižih penzija na godišnjem nivou koštalo bi budžet Fonda PIO oko 2,8 miliona eura.

Odlaganje donošenja ovog zakona čeka i do dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.

Prema ranijim procjenama sindikata, veliki broj radnika odlaže odlazak u penziju čekajući bolje uslove za obračun koeficijenata.

Kada bi se iz obračuna koeficijenata uklonila četvrtina radnog staža sa najmanjim uplatama u Fond PIO, njihova penzija bi mogla biti veća i za desetak procenata.

Sada se u obračun penzija računa svaka godina staža bez obzira na visinu uplata. U periodu socijalizma nije se računalo čak 20 najlošijih godina prema uplatama staža.

Čelnici Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata u junu prošle godine bili su nezadovoljni zbog kašnjenja usvajanja ovog zakona, koji je, kako su tada saopštili, imao značajna poboljšanja u odnosu na prvobitni tekst.

Sindikati su tada očekivali da će se novi zakon usvojiti “po hitnom postupku” već na jesenjem zasjedanju Skupštine Crne Gore 2019. godine ili, u najgorem slučaju do planiranja budžeta za 2020, u decembru 2019, što se nije desilo.