Poreska će u kontrolu Monte Credita

To je “Vijestima” najavljeno iz Poreske uprave (PU), odgovarajući na pitanja da li su od 2012. godine do sada kontrolisali bivšu MFI Agroinvest, koja je od 2014. promijenila naziv u Monte Credit

6160 pregleda 2 komentar(a)
Za pet godina otkriveno pola miliona neprijavljenih poreza kod 7 banaka i MFI: Mugoša, Foto: Zoran Đukić
Za pet godina otkriveno pola miliona neprijavljenih poreza kod 7 banaka i MFI: Mugoša, Foto: Zoran Đukić

U mikrokreditnoj finansijskoj instituciji (MFI) Monte Credit nije bilo inspekcijskog nadzora u izvještajnom periodu, a s obzirom na operativna saznanja koje Poreska uprava prikuplja, koja predstavljaju indikator rizika za poštovanje poreskih propisa, biće predmet inspekcijskog nadzora.

To je “Vijestima” najavljeno iz Poreske uprave (PU), odgovarajući na pitanja da li su od 2012. godine do sada kontrolisali bivšu MFI Agroinvest, koja je od 2014. promijenila naziv u Monte Credit, da li su kontrolisali transakcije koje su prijavljene tužiocu, odnosno da li je utvrđena bilo kakva nezakonitost ili utaja poreza.

Iz PU su precizirali da su inspektori, prema godišnjem planu kontrola, od 2015. do 2020. godine imali postupak nadzora - potpune kontrole kod sedam poreskih obveznika koji pripadaju kategoriji finansijskih (banaka) i mikrokreditnih finansijskih institucija, tokom kojih su utvrđene “neprijavljene poreske obaveze od oko pola miliona eura”.

Iz institucije, na čijem čelu je Miomir Mugoša, napomenuli su da su tokom posljednjih pet godina obavili i „šest djelimičnih kontrola, s fokusom na pojedinačne aspekte poslovanja“ banaka i MFI.

Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijeta krivična prijava protiv bivšeg izvršnog direktora Monte Credita Josipa Pecirepa i bivše direktorice, vlasnika i osnivača Monte Credita - holding kompanije Vision Fund Agroinvest Podgorica Caroline Tsilikounas zbog sumnje da su po odluci Borda firme (osnivača MFI) “oštetili MFI sklapajući fiktivne ugovore o zajmu od 1.771.000 eura, sa svojim osnivačem, a državu Crnu Goru za 159.390 eura, izbjegavajući plaćanje poreza na dobit u visini od zakonom propisanih devet odsto”. Prijavu je podnio advokat iz Podgorice Vaso Bečanović.

Na pitanje „Vijesti“ da li je PU kontrolisala transakcije banaka i MFI sa njima povezanim licima - osnivačima i šta su utvrdili, iz PU su odgovorili: “Postupcima inspekcijskog nadzora predmetnih obveznika nijesu obuhvaćene transakcije između banaka i mikrokreditnih institucija sa njihovim povezanim licima, imajući u vidu da Pravilnik o transfernim cijenama koji tretira područje poreskih obaveza nastalih iz transakcija sa povezanim licima još nije donijet. Predlog nacrta pravilnika je u proceduri, njegovim donošenjem će se omogućiti nadzor povezanih lica, a samim tim i kod finansijskih i mikrokreditnih institucija. Njime će biti obuhvaćeni svi odnosi pravnih i fizičkih lica“.

Bonus video: