Za struju za auto-put dosad plaćeno osam miliona

Plaćanja u ime Monteputa, koji je sproveo tender, vrši Investiciono razvojni fond prema ugovoru o kreditu

1536 pregleda 2 komentar(a)
Gradnja auto-puta prolongirana opet - do sredine 2021, Foto: Boris Pejović
Gradnja auto-puta prolongirana opet - do sredine 2021, Foto: Boris Pejović

Za izgradnju elektromreže duž prve dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa od septembra prošle godine do početka maja ove godine isplaćeno je oko osam miliona, što je nešto više od petine ukupno ugovorene sume od 38,1 milion eura, pokazuju podaci u koje su „Vijesti“ imale uvid.

Podgorički Novi Volvox je, prema tenderu zaključenom u septembru prošle godine dobio dvije partije radova ukupne vrijednosti 29,4 miliona, dok je budvanski Elektro team dobio jednu partiju vrijednu 8,7 miliona. Posao postavljanja instalacija treba da završe do kraja septembra ove godine. U ovim kompanijama nezvanično kažu da za sada sve ide po planu te da “ništa ne ukazuje da posao neće biti završen u ugovorenom roku”.

Kažu i da postavljanje pojedinih manjih trafostanica duž dionice zavisi u konačnom i od dinamike radova CRBC-a.

Najavljeno je da izvođač radova - kineski CRBC, u novom prolongiranju roka, građevinske radove na ovoj dionici neće završiti prije juna iduće godine, zbog čega se postavilo pitanje hoće li zbog toga kasniti i postavljanje pratećih instalacija.

Firmi Elektro team je, prema podacima koje su „Vijesti“ dobile preko NVO Akcija za socijalnu pravdu, do početka maja ove godine isplaćeno oko 840 hiljada eura, dok je Novi Volvox dobio oko 7,1 milion.

Manje uplaćenog novca do početka maja objašnjavaju jeftinijim građevinskim radovima na terenu u odnosu na mnogo vredniju opremu koja narednih mjeseci tek treba da bude dopremljena u Crnu Goru i postavljena.

Plaćanja u ime Monteputa, koji je sproveo tender, vrši Investiciono razvojni fond prema ugovoru o kreditu. Sadržina ugovora o kreditu nije poznata, jer ga je Monteput proglasio poslovnom tajnom.

Kada je u pitanju broj angažovanih radnika na auto-putu u toku ove godine, prema podacima Monteputa, u januaru ove godine ih je bilo ukupno 1.576 radnika, od čega kod kineskog izvođača 1.157, a kod proizvođača 419 radnika.

U februaru je ukupan broj zaposlenih pao na 1.044 radnika (kod CRBC 590, a kod podizvođača 454 radnika), u martu je zabilježio blag rast na 1.219 (kod CRBC 754, a kod podizvođača 465 radnika), da bi u aprilu iznosio 1.106 angažovanih (kod CRBC 640, a kod podizvođača 466 radnika). Iznos oslobođenog poreza na dodatu vrijednost (PDV) na projektu izgradnje prioritetne dionice auto-puta u januaru i februaru ove godine je iznosio blizu 200 hiljada eura.

U januaru je oslobođenje iznosilo 171.779 eura, a u februaru 25.252 eura, pokazuju podaci Poreske uprave dobijeni preko Akcije za socijalnu pravdu. Ukupan iznos oslobođenih poreza i doprinosa za 607 stranih državljana u januaru je iznosio 2.051.239 eura. U februaru ove godine su oslobođeni porezi i doprinosi za 111 stranih državljana iznosili 133.572 eura. M.M.

Bonus video: