“Boksitaši” sjutra u podne dolaze na bivši radnički plac

Bivši nikšićki rudari su nezadovoljni višemjesečnim ćutanjem Specijalnog državnog tužilaštva(SDT) iz kojeg im je početkom februara ove godine, nakon okupljanja u Podgorici, obećano navodno da će vrlo brzo biti donijeta odluku vezano za krivičnu prijava podnijetu 2017.godine u vezi otuđenja sindikalnog placa

2050 pregleda 3 komentar(a)
Rudnik boksita, Foto: Arhiva Vijesti
Rudnik boksita, Foto: Arhiva Vijesti

Bivši radnici Rudnika boksita u stečaju okupiće se sjutra u 12 časova na bivšem sindikalnom placu površine 18.622 kvadrata koji je preprodat pod čudnim okolnostima, potvrdio je “Vijestima” ispred Organizacionog odbora boksitaša bivši radnik Rašo Čivović.

Bivši nikšićki rudari su nezadovoljni višemjesečnim ćutanjem Specijalnog državnog tužilaštva(SDT) iz kojeg im je početkom februara ove godine, nakon okupljanja u Podgorici, obećano navodno da će vrlo brzo biti donijeta odluku vezano za krivičnu prijava podnijetu 2017.godine u vezi otuđenja sindikalnog placa.

“Nezadovoljni smo, takođe, ćutanjem Ministarstva ekonomije koje je dozvolilo da se ruda sa placa izveze i to u vrijeme virusa korona. Nezadovoljni smo i što potpredsjenik Vlade Milutin Simović koji je preuzeo predmet ništa nam ne odgovara. Nemamo nikakvu informaciju ni od Tužilaškog savjeta i začuđujuće je da toliko vremena treba da reaguju na podnešenu pritužbu. Jednom rječju, institucije sistema u ovom slučaju ćute.Osnovno tužilaštvo u Nikšiću i Više tužilaštvo u Podgorici samo odbacuju prijave protiv podnešenih lica i firmi umješanih u nelegalan izvoz rude”, tvrde iz Organizacionog odbora bivših radnika u pozivu za sjutrašnje okupljanje.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je najprije bivši sindikalni plac Boksita u martu 2017.godine za potraživanje sa kamatama u iznosu od od 171.978 eura, a potom ga preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Radi se o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila čak 1,8 miliona eura.

Na tom placu je ranije trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje. Sada će se, prema ranije saopštenim najavama, graditi zgrade za sasvim drugu namjenu.

Rudnici boksita su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine.

Bonus video: