Miličković VDT-u prijavio bračni par Stanković i poslanike SDP-a

Miličković u prijavi ističe da Vuksanović Stanković “punih pet godina svoju
krivičnu odgovornost za izvršeni puč na Ustav Crne Gore sakriva iza svog supruga VDT Ivice Stankovića, koga ta funkcija i prikrivanje puča na ustavno uređenje čini visoko odgovornim"

15123 pregleda 182 reakcija 5 komentar(a)
Miličković, Foto: Boris Pejović
Miličković, Foto: Boris Pejović

Akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković, podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv protiv bračnog para Stanković: Ivice Stankovića,vršioca dužnosti VDT i njegove supruge, Draginje Vuksanović Stanković poslanika i predsjednice SDP-a, poslanika Ranka Krivokapića, Raška Konjevića i drugih NN lica koja su 29. decembra 2015. godine, kako se tvrdi u prijavi, “izvršili puč na ustavno uređenje Crne Gore čime su počinili krivično djelo” glasajući za izmjene i dopune Zakona o energetici.

Na dnevnom redu Skupstine Crne Gore 29. decembra 2015. našao se predlog izmjena i dopuna Zakona o energetici od strane Vlade koji je, kako napominje Miličković u prijavi, “u koliziji sa četiri člana Zakona o energetici i u suprotnosti sa osam članova Ustava Crne Gore”.

Krivična prijava
Krivična prijavafoto: Privatna arhiva

“Čitavo jedno poglavlje Ustava je zbrisano. Bez glasova poslanika SDP-a i Draginje Vuksanović Stanković, sa glasovima DPS-a i Bošnjačke stranke te izmjene sa zločinačkim članovima 23. i 24. se ne bi usvojile. G-đa Stanković je višegodišnji poslanik u Skupštini sa velikim iskustvom u donošenju zakona, akademskim zvanjem doktora pravnih nauka, profesionalno angažovana kao profesor na Pravnom fakultetu. To su otežavajuće okolnosti za nju, jer je izvanredno dobro znala da svaki član zakona mora biti usklađen sa najvecim pravnim aktom Ustavom, što u konkretnom nije bio slučaj”, tvrdi Miličković.

Ovim izmjenama Zakona omogućene su, podsjetimo, subvencije privilegovanim privilegovanim proizvođačima struje u Crnoj Gori iz obnovljivih izvora, a o ustavnosti i zakonitosti spornih odredbi Ustavni sud se još nije izjasnio uprkos inicijativi zavedenoj početkom aprila prošle godine.

“Dakle, svjesna je bila dr.pravnih nauka Draginja Stanković da se sa ta dva izmijenjena člana 23 i 24. bukvalno urušava pravni poredak, gazi se osam članova Ustava, ruše se principi tržišne ekonomije, ruše se principi poslovanja međunarodne berze, negirajuci berzansku cijenu struje koja se mijenja iz sekunde u sekundu, fiksirajuci je na 104,4 eura/mWh na rok od 30 godina,što je drskost ravna ludilu. Svjesno se krše međunarodni propisi, a sve sa samo jednim ciljem da se ozakoni brutalna pljačka svih građana i privrede Crne Gore do samog njenog uništenja”, istakao je Miličković.

On u prijavi dalje ističe da g-đa Stanković “punih pet godina svoju krivičnu odgovornost za izvršeni puč na Ustav Crne Gore sakriva iza svog supruga VDT Ivice Stanković,koga ta funkcija i prikrivanje puča na ustavno uređenje čini visoko odgovornim".

Miličković navodi i "trenutne i buduće nesagledive posledice" koje će se, kako ističe, mjeriti stotinama miliona eura stete po budžet, po građane i privredu.

"Gospodine VDT, struja je berzanska roba i njena cijena se mijenja iz minuta u minut zavisno od ponude i tražnje. Struju fiksirati na period obaveznog otkupa iz vjetroelektrana 12 godina po cijeni 9,6 centi/ kwh i 30 godina iz mHE, po cijeni 10,44 c/kwh, koje se ubjedljivo najskuplje u Evropi, naše građane, privredne subjekte-krajnje potrošače obavezati kroz OiE da placaju tu najskuplju cijenu struje u svijetu je zločin sam za sebe, a posljedice su nesagledive”, zaključio je u krivičnoj prijavi Miličković.

Bonus video: