Sud će ponovo o isplati Đurišića

Viši sud poništio presudu Osnovnog, djelimično usvojio žalbe MA i Đurišića

2793 pregleda 4 komentar(a)
Đurišić, Foto: Savo Prelević
Đurišić, Foto: Savo Prelević

Višu sud u Podgorici ukinuo je presudu Osnovnog suda prema kojem je “Montenegro erlajns” (MA) bio dužan da bivšem predsjedniku Odbora direktora Zoranu Đurišiću isplati naknadu od 46.000 eura sa kamatama zbog neisplaćenog uvećanja zarade za minuli radni staž od novembra 2008. do avgusta 2013. godine. Postupak je vraćen na ponovno odlučivanje.

Osnovni sud je ovu presudu donio u julu prošle godine. Njome su odbili zahtjeve Đurišića da mu se isplati 8,3 hiljade eura za razliku između ugovorene i isplaćene zarade, kao i 7,8 hiljada eura na ime naknade za neiskorišćene godišnje odmore za 2010. i 2011.

Viši sud je u presudi od 12. maja ove godine dijelimično prihvatio žalbe i MA i Đurišića na presudu Osnovnog suda.

Prema ocjeni suda, nalaz i mišljenje vještaka, na čiji izvještaj se u presudi pozvao Osnovni sud je “ostalo nepotpuno pa nije imalo osnova za pravilnu primjenu materijalnog prava”. Navode i da prvostepeni sud “nije na pouzdan način utvrdio da li je tužiocu za sporni period obračunat minuli rad”. U obrazloženju odluke piše i da nije prihvatljiva odluka Osnovnog suda kojom je odbijen zahtjev Đurišića za isplatu razlike između ugovorene i isplaćene zarade, kao i da “prvostepena presuda nema valjanih razloga ni u djelu kojim je odlučeno o zahtjevu Đurišića za naknadu štete zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora”.

Ovaj sudski spor traje skoro četiri godine. Veliki broj bivših i sadašnjih radnika je proteklih godina dobijao radne sporove protiv MA. Đurišić je bio direktor MA od osnivanja 1995. godine do jula 2008, kada je izabran za šefa borda direktora gdje je bio do marta 2013. godine, kada ga nova uprava postavlja za direktora Sektora za međunarodnu saradnju. Radni odnos sa MA je raskinut u novembru 2013.

Bonus video: