Odgođen ugovor za paviljon, ponuda važi godinu

“Imajući u vidu hitne mjere Vlade koje su uslijedile kao reakcija na negativne ekonomske efekte izazvane pandemijom kovid-19, kao i odluku Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) da se održavanje Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai pomjeri za godinu dana, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, produženo je i trajanje ponude o adaptaciji prostora”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova, na čijem čelu je Srđan Darmanović

2628 pregleda 7 komentar(a)
Darmanović, Foto: Luka Zeković
Darmanović, Foto: Luka Zeković

Nije potpisan ugovor sa izabranim ponuđačima za radove i adaptaciju prostora paviljona Crne Gore u Dubaiju za potrebe predstavljanja na Svjetskoj izložbi Expo 2020, vrijedan skoro 2,3 miliona eura, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva vanjskih poslova. Ukazali su da je, zbog korona krize, za godinu produženo da važi ponuda o adaptaciji prostora.

“Imajući u vidu hitne mjere Vlade koje su uslijedile kao reakcija na negativne ekonomske efekte izazvane pandemijom kovid-19, kao i odluku Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) da se održavanje Svjetske izložbe EXPO 2020 Dubai pomjeri za godinu dana, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, produženo je i trajanje ponude o adaptaciji prostora”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova, na čijem čelu je Srđan Darmanović.

Posao je polovinom aprila ove godine dodijeljen firmama iz Italije i UAE: Simmetrico S.r.L iz Milana i Simmetrico Operations DWC-LLC iz Dubaija, za 2.299.593 eura.

Tender je oglašen 28. februara, a odluku o izboru napovoljnijeg ponuđača ministar je potpisao 15. aprila.

Prema podacima iz tenderske dokumentacije, u planiranju ove nabavke učestvovali su generalni sekretar MVP Miodrag Kankaraš i generalna komesarka crnogorskog paviljona i ambasadorka Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Dušanka Jeknić.

U prvoj polovini marta je proglašena pandemija virusa koji je zahvatio svijet i na snazi su zdravstvene mjere koje ostavljaju posljedice na ekonomije država. Vlada Duška Markovića je privremenim mjerama 20. marta odlučila da ograniči i kontroliše budžetsku potrošnju i zabranila je pokretanje svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za funkcionisanje zdravstvenog sistema. Lista mogućih nabavki je u aprilu proširena.

Otvaranje jedine pristigle ponude, na ovom tenderu, objavljeno je 23. marta po postupku otvorenom krajem februara.

Prema zaključku Vlade od 13. februara, ova nabavka je trebalo ove godine da se finansira sa 1.517.992 eura iz državnog budžeta, a ostatak od 782.007 eura iz donacija.

Procijenjena vrijednost nabavke sa uračunatim PDV-om iznosila je 2,3 miliona eura.

Iz odluke objavljene 15. aprila na Portalu javnih nabavki vidi se da izabrani ponuđač nije obračunao PDV za ovaj posao po stopi od 21 odsto, koliko ona iznosi prema važećim crnogorskim propisima, već po stopi od pet odsto

Bonus video: