Gorivo skuplje od utorka?

To bi značilo da bi cijena eurodizela mogla biti uvećana sa 96 na 99 centi, eurobenzina 95 sa 1,08 na oko 1,11 eura, a eurobenzina 98 sa 1,12 na 1,15 centi. Cijena litra lož ulja, prema očekivanjima od juče, biće povećana sa 94 na oko 97 centi

34469 pregleda 334 reakcija 35 komentar(a)
Cijene će biti zvanično određene u ponedjeljak, Foto: Vesko Belojević
Cijene će biti zvanično određene u ponedjeljak, Foto: Vesko Belojević

Sve vrste goriva u Crnoj Gori, od narednog utorka, najvjerovatnije će poskupiti za oko tri centa po litru, saznaju “Vijesti” nezvanično iz izvora bliskih Udruženju naftnih kompanija Crne Gore i izvršnoj vlasti.

To bi značilo da bi cijena eurodizela mogla biti uvećana sa 96 na 99 centi, eurobenzina 95 sa 1,08 na oko 1,11 eura, a eurobenzina 98 sa 1,12 na 1,15 centi. Cijena litra lož ulja, prema očekivanjima od juče, biće povećana sa 94 na oko 97 centi.

U očekivanu kalkulaciju nijesu obračunate cijene od petka, odnosno posljednjeg dana trgovine na regionalnom tržištu iz Mediterranean Platt’s Ground iz Đenove.

Prema uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, obračun će se obaviti 22. juna a izmijenjene cijene naftnih derivata važiće od 23. juna.

Litar dizela je nedavno poskupio dva centa, benzina za tri centa, a lož ulja za četiri centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground - Genova) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Zbog formule države o maloprodajnim cijenama goriva i visokim dažbinama koje se naplaćuju po svakom potrošenom litru, građani nijesu previše osjetili blagodeti značajnog pojeftinjenja naftnih derivata širom svijeta od početka godine do mjesec unazad. Sve i da domaći uvoznici kupuju tonu svakog naftnog derivata po cijeni od samo jednog dolara, ili 0,001 dolar po litru (što je matematički najniža cijena) imajući u vidu visinu crnogorskih dažbina i propisanu formulu obračuna, maloprodajna cijena po litru dizel goriva ne bi mogla biti jeftinija od 68 centi, eurobenzina 95 od 80 centi, eurobenzina 98 od 84 centa, a lož ulja od 66 centi.

Bonus video: