Sindikalci čekaju premijera za zakon

Predsjedništvo Socijalnog savjeta u utorak o datumu sjednice zbog zakona o PIO

2950 pregleda 1 komentar(a)
Marković sa saradnicima, Foto: Savo Prelević
Marković sa saradnicima, Foto: Savo Prelević

Predsjedništvo Socijalnog savjeta u utorak treba da utvrdi datum održavanja sjednice na koju treba da dođe predsjednik Vlade Duško Marković sa saradnicima da bi socijalni partneri razgovarali o dogovorenom tekstu izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO).

To je kazao “Vijestima” predsjednik Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata i predsjednik Socijalnog savjeta Vukašin Zogović.

“Sjednica koja je bila planirana za juče je odložena na zahtjev generalnog sekretara Saveza sidnikata Duška Zarubice. Traženo je da premijer i ministar finansija dođu na sjednicu, a teme bi bile zakon o PIO i predlog rebalansa budžeta. Očekujemo da zakon bude usvojen do kraja jula, kada se završava proljećno zasjedanje Skupštine”, kazao je Zogović, dodajući da su u četvrtak imali sastanak sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku Milutinom Simovićem kome su saopštili da žele da premijer dođe na sjednicu.

Socijalni partneri su prije godinu i po usaglasili izmjene zakona o PIO. Ministar finansija Darko Radunović je nedavno na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju najavio da novi penzioni zakon neće biti usvojen ove godine jer ima veliki fiskalni uticaj i povećao bi budžetske rashode.

Najznačajnije novine planiranog zakona su da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne bi računala četvrtina najgorih godina staža po primanjima, kao i da se minimalna penzija povećava sa 128 na 145 eura.

Granica za odlazak u starosnu penziju za žene iznosiće 64, a muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, u burnoj raspravi kada je prijećeno i generalnim štrajkom.

Tada je očekivano da će njegova primjena početi u januaru 2019. Socijalni savjet je početkom juna prošle godine usvojio zaključak kojim se od Vlade traži da dogovoreni tekst zakona uputi u proceduru, da se usvoji 2019. i da počne primjena 2020.

Zbog neusvajanja ovog zakona na gubitku je 12 hiljada korisnika minimalne penzije, koji u ovom periodu gube 20 eura mjesečno jer njihova primanja nijesu povećana na dogovoreni nivo.

Ovo povećanje najnižih penzija na godišnjem nivou koštalo bi budžet Fonda PIO oko 2,8 miliona eura.

Odlaganje donošenja ovog zakona čeka i do dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.

SNP: Odlaganje zakona o PIO demonstracija neodgovornosti

Najava novog odlaganja usvajanja penzionog zakona je još jedna demonstracija neodgovornosti i neozbiljnosti vlasti, ocijenili su predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i dodali da je posljednji trenutak da se vlast ozbiljno pozabavi tim pitanjem.

„Posljednji je trenutak da se vlast ozbiljno zabavi ovim pitanjem, da prestane da vara najstarije sugrađane i da učini sve što je potrebno kako bi im se obezbijedilo ono na šta imaju pravo“, smatraju u SNP-u, prenijela je agencija Mina biznis.