SDT formirao predmet u vezi sa sumnjičenjem o iznošenju novca iz Monte Credita

“Obavještavam vas da je u vezi s navedenom krivičnom prijavom Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet i da će u postupku izviđaja biti utvrđene sve činjenice i okolnosti važne za razjašnjenje predmetne krivično pravne stvari i donošenja odluke u predmetu”

6798 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i pokreće izviđaj u vezi sa sumnjičenjem o iznošenju novca iz mikrokreditne finansijske institucije Monte Credit i utaji poreza, koje je 8. juna prijavio advokat Vaso Bečanović.

“Obavještavam vas da je u vezi s navedenom krivičnom prijavom Specijalno državno tužilaštvo formiralo predmet i da će u postupku izviđaja biti utvrđene sve činjenice i okolnosti važne za razjašnjenje predmetne krivično pravne stvari i donošenja odluke u predmetu”, zvanično je odgovoreno “Vijestima” iz SDT-a.

Iz SDT-a su ukazali na pretpostavku nevinosti predviđenu Ustavom Crne Gore i Zakonikom o krivičnom postupku, koja podrazumijeva da se svako smatra nevinim dok se njegova krivica ne utvrdi pravosnažnom odlukom suda. Specijalnom državnom tužilaštvu je podnijeta krivična prijava protiv bivšeg izvršnog direktora Monte Credita Josipa Pecirepa i bivše direktorice, vlasnika i osnivača Monte Credita - holding kompanije Vision Fund Agroinvest Podgorica Caroline Tsilikounas zbog sumnje da su po odluci Borda firme (osnivača MFI) oštetili MFI sklapajući fiktivne ugovore o zajmu od 1.771.000 eura, sa svojim osnivačem, a “Crnu Goru za 159.390 eura, izbjegavajući plaćanje poreza na dobit u visini od zakonom propisanih devet odsto”.

I Poreska uprava najavila je kontrolu, pošto da od 2012. godine nije bilo inspekcijskog nadzora. Saopštili su nedavno da će, s obzirom na operativna saznanja koje PU prikuplja koja predstavljaju indikator rizika za poštovanje poreskih propisa, Monte Credit biti predmet inspekcijskog nadzora. “Vijesti” nezvanično saznaju da posjetu i kontrolu Monte Credita iduće sedmice planira i tročlani tim Centralne banke (CBCG) iz Direkcije za nadzor u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i zaštite korisnika finansijskih usluga.

Prema informacijama “Vijesti”, za podnosioca krivične prijave sporna su najmanje četiri ugovora između MFI i njenog osnivača. Jedan Ugovor o zajmu na iznos od 600 hiljada eura zaključen je 10. jula 2012, druga pozajmica osnivaču u iznosu od 91 hiljadu eura uslijedila je 5. septembra 2014. godine u iznosu od 91 hiljadu eura, a treća pozajmica u iznosu od 580 hiljada 5. novembra 2014. godine.

Krivičnom prijavom se sumnja da pozajmice Monte Creditu nijesu vraćene, da je osnivač iznio novac iz Crne Gore te da država je ostala uskraćena za neplaćeni porez. Poreska uprava tek treba da donese pravilnik koji ću joj omogućiti da u postupcima inspekcijskog nadzora kontroliše poreske obaveza nastale iz transakcija sa povezanim licima.

MFI Monte Credit je nastao 2012. godine iz bivše MFI Agroinvest. Prvobitna MFI nastala je iz bivše istoimene NVO Agroinvest, osnovane u Crnoj Gori 1999. godine.

Bonus video: