Carini pali prihodi za trećinu

Najveći pad kod PDV-a i akciza na uvoznu robu

3510 pregleda 4 komentar(a)
Pad potrošnje i uvoza naftnih derivata utiče i na državnu kasu, Foto: Vesko Belojević
Pad potrošnje i uvoza naftnih derivata utiče i na državnu kasu, Foto: Vesko Belojević

Uprava carina je u maju naplatila 48 miliona eura državnih prihoda iz svoje nadležnosti, što je za trećinu ili 24 miliona manje nego u istom periodu prošle godine, kada je prihodovala 72 miliona eura.

Carina naplaćuje porez na dodatu vrijednost (PDV), akcize i carinske i druge naknade na robu prilikom njenog uvoza, dok Poreska uprava naplaćuje većinu ostalih dažbina.

Prema predlogu rebalansu budžeta, Vlada očekuje da će u ovoj godini imati ukupni pad izvornih prihoda za 284 miliona ili za oko 15 odsto.

Uprava carina je u maju od PDV-a naplatila 31,4 miliona eura, odnosno za 18,3 miliona manje nego u istom mjesecu lani, kada je po ovom osnovu imala prihod od 49,7 miliona. Od akciza je naplaćeno 14,9 miliona eura ili 4,9 miliona manje. Od carinske naknade je naplaćeno 1,5 miliona ili 921 hiljadu manje. Od ostalih prihoda naplaćeno je manje za oko pet hiljada eura.

Od akciza na naftne derivate naplaćeno je 8,9 miliona ili 4,3 miliona manje. Od ove dažbine na duvanske proizvode dobijena su 4,4 miliona što je 298 hiljada više nego u istom mjesecu prošle godine.

Najveći pad prihoda od 54 odsto bio je kod akciza na alkohol, gdje je umjesto prošlogodišnjih 1,68 miliona naoplaćeno svega 780 hiljada. Od akciza na gaziranu vodu prihodovano je 768 hiljada eura ili 44 hiljade manje, a od akciza na ugalj dobijeno je 40 hiljada ili 37 hiljada više. Ova akciza je značajno povećanja od januara ove godine.

Podaci Uprave carina pokazuju da je u maju došlo do velikog pada uvoza, naročito naftnih derivata, što je uticalo na pad naplate PDV-a i akciza na uvoznu robu.

Bonus video: