Bertanjoli: Da li fond i Solana mogu da naprave firmu koja bi upravljala Ulcinjem?

Iz Opštine Ulcinj, u posljednjoj sedmici maja ove godine, najavljeno je da se spremaju 24. avgusta ove godine da preuzmu upravljanje Solanom

5415 pregleda 73 reakcija 3 komentar(a)
Nekad je bilo ovako: Solana Ulcinj, Foto: Vijesti
Nekad je bilo ovako: Solana Ulcinj, Foto: Vijesti

Lokalna samouprava u Ulcinju bez konsultacija sa Privrednim sudom donijela je u junu prošle godine odluku da se imovina Solane “Bajo Sekulić” u stečaju proglasi zaštićenim područjem - Parkom prirode, zbog čega ta odluka neće moći biti sprovedena u praksi u skladu sa važećim propisima, izuzev ukoliko Vlada prethodno ne donese odluku o esproprijaciji te imovine i isplati vlasnike Solane, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Iz Opštine Ulcinj, u posljednjoj sedmici maja ove godine, najavljeno je da se spremaju 24. avgusta ove godine da preuzmu upravljanje Solanom, iako su Nacionalni parkovi zainteresovani da produže ugovor o zakupu najstarijeg ulcinjskog preduzeća, a koji ističe upravo tog dana.

Direktor društva Euroinvest, koje upravlja ZIF Eurofond, Marko Bertanjoli pita “na osnovu kojeg crnogorskog propisa Opština Ulcinj namjerava da osnuje firmu koja bi upravljala tuđom privatnom imovinom”.

“Oko 16 hiljada akcionara ZIF Eurofond i više od 3.000 akcionara Solane pita se da li po istom tom principu oni mogu osnovati firmu da upravljaju Opštinom Ulcinj”, rekaao je Bertanjoli.

Solana je u većinskom vlasništvu Eurofonda koji posjeduje 71,48 odsto akcija ulcinjskog preduzeća. I Solanu i Eurofond više od deceniju i po kontrolišu ljudi povezani sa kontroverznim biznismenom Veselinom Barovićem. Stari zakon o stečaju, odnosno Zakon o insolentnosti privrednih društava, prema kojem se sprovodi postupak u ulcinskom preduzeću, leks specijalis je u odnosu na ostale zakonske propise.

“Uz svo uvažavanje interesa lokalne vlasti u pogledu pretenzija na imovinu stečajnog dužnika Solana AD u stečaju, treba ukazati da je predmetna imovina stečajna masa te da Zakon o insolventnosti privrednih društava, koji je u primjeni u predmetnom postupku, ne poznaje takav način raspolaganja stečajnom masom”, izjavio je “Vijestima” Žarko Ostojić, stečajni upravnik Solane.

On je ukazao da je lokalna vlast “bez ikakve konsultacije sa sudom donijela odluku, koja je sa stanovišta označenog zakonskog propisa nesprovodiva”. Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je u prvoj polovini 2005, a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije Solane trajao je od početka 2006. godine. Pošto plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je ponovo u stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije AD Solana „Bajo Sekulić“ Ulcinj je počeo 2001. godine, na početku masovne vaučerske privatizacije, a država nema nijedan procenat vlasništva u tom društvu.

“To znači da imovina nije prenošena odlukama i ugovorima, već je isključivo odrađena transparentnom i javnom kupovinom akcija na berzi, a što je i lako provjerljivo”, napominje Bertanjoli.

Savjet 8 godina bez mišljenja

Sadašnje gazde Solane vlasništvo su stekli isključivo kupovinom akcija na berzi.

“To samo po sebi ima i posljedicu da je plaćena tržišna naknada, te se Solana dopisom od 2. novembra 2011. obratila, Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte za davanje mišljenja da li je prilikom kupovine vlasništva plaćena tržišna naknada prema Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, kako bi se na osnovu tog mišljenja u Upravi za nekretnine - PJ Ulcinj u listu nepokretnosti KO Ulcinjsko polje izvršila promjena postojećeg statusa „korišćenje“ u status „svojina 1/1“, a u skladu sa zakonom”, rekao je Bertanjoli.

Osam godina, uz brojne pismene i usmene urgencije, Savjet nije još donio mišljenje. Bertanjoli smatra da izbjegavaju da njihov zahtjev stave na dnevni red i konačno donesu odluku.

“Činjenica je da pored nas akcionara konačno rješenje pitanja vlasništva se traži i sa brojnih evropskih adresa, niza zainteresovanih NVO”, podsjetio je Bertanjoli.

Bonus video: