Skupština usvojila rebalans budžeta

Za vlast predloženi rebalans opravdan, opozicija tvrdi da nakon izbora slijedi smanjenje zarada i penzija

19241 pregleda 172 reakcija 16 komentar(a)
Sa današnje sjednice, Foto: TV Vijesti
Sa današnje sjednice, Foto: TV Vijesti

Skupština Crne Gore je glasovima vladajuće većine večeras usvojila predlog rebalansa budžeta za ovu godinu.

foto: Screenshot

U državnoj kasi trenutno nedostaje skoro 900 milona eura da bi zemlja mogla redovno da servisira sve svoje obaveze do kraja godine.

Skoro polovina toga novca ide na vraćanje starih dugova, dio na ekonosmke pakete koje je vlada donijela zbog pandemije kovida 19, te zaduživanja kod Evrospke banke i za kreditne aranžmane.

Uz pad bruto društvenog proizvoda, očekuje nas i rast javnog duga, koji će ići do 82 odsto BDP-a.

„Na osnovu očekivanog priliva prihoda budžeta, planirani nivo deficita za 2020 godinu iznosiće 335,9 miliona eura, odnosno 7,3 procenta procijnenjenog BDP-a, i u odnosu na prvobitno planirani, veći je za 285,9 milona eura . Za navedeni iznos deficita uvećava se i procenta nedostajućih sredstava u tekućoj godini koja će ukupno iznositi 877,5 milona eura", rekao je ministar finansije Darko Radunović.

Za vladajuću strukturu predloženi rebalans sasvim je opravdan, jer je kako tvrde posljedica koronavirusa, a ne nikako lošeg planiranja.

„Nije rebalans budžeta u Crnoj Gori nešto što je sepecifičnost Crne Gore, rebalans budžeta rade sve evropske države, i one koje se ne oslanjanju na eralnu ekonomiju. Ali dozvilćete da je svaka kriza razvojna šansa“, kazao je poslanik DPS u Skupštini Crne Gore Predrag Sekulić.

„Ovaj rebalans treba da bude takav da teret krize snosimo svi podjednako, i poslodavci zapsoleni podjednako, i moramo čuvati radna mjesta. I nadam se da je paket mjera koji je Vlada u prvom i drugom paketu, koliko toliko tome doprinijeio. Ono što želim dati podršku vladi, da ako u trećem paketu predviđa da turizma, privtni stanodvaci, čak i građani svi mogu dobiti kredite povoljne i na duži perido, takakv paket mora biti, ako se na to ne ardi biće to propuštena prilika“, potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

„Predstavnici BS se vode time da jedni odmjereni ir azumni parametri koje je ponudilo ministarstvo finasija, daju nam razlog da vjerujemo da ćese planirani rebalans budžeta ostvairi u dovoljnoj mjeri“,, poslanik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

„Naš najviši izazov biće da nam penzije is ocijalna davanaj do kraja godije ostanu na nivou na koji jesu“, poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

S druge strane u opozciji tvrde da se radi o predizbornom rebalansu, nakon kojeg neminovno slijede smanjenje zarada i penzija, kada se završe izbori.

„Ovaj rebalans budžeta je lice parlamentarne većine u Crnoj Gori. Ovdje nedostaju sredstva, zato što s eomogućilo od strane parlamentarne većine da se krade po Crnoj Gori“, rekao je poslanik SNP-a Srđan Milić

Milutin Đukanović (DF) je dodao da „ovaj rebalanas predstavlja paničnu rekciju vladajuće strukture. Pokazuje sunovrat ekonomije Crne Gore, a korona i epdimeja služe samo kao alibi za loše rezultate".

Dok nezavisni poslanik Neđeljko Rudović tvrdi da se „Crna Gora nalazi u vanrednom stanju, ono traje, i u jendom momentu će rezultrati bolnim odlukama, koje će morati biti donijete,a to je smanjivanje zarad naših građana.“

„Poštovani građani i građanke, još jedno zaduženje u vaše ime, u ime vaše djece, i vaše unučadi. Crna Gora se približava dugu od 4 milijarde eura“, rekla je nezavisna poslanica Anka Vukićević.

Raško Konjević (SDP) je kazao da nas čeka kriza.

„Čeka nas duboka kriza, vi ste ovdje ovaj rebalans radili na prihodima od 60 odsto od turizma, ja se nadam da ste vi upravu. Ali mislim minsutre da znate kao i ja, da je to dosta neodrživo, i da je ovo jedan predizborni rebalans, da narodu lakše padne kriza, a kad se završe izbori, da će lakše da mu padne i novi rebalans“, rekao je Konjević

Skupština Crne Gore danas je odbila da u dnevni red uvrsti dvadesetak opozicionih, pretežno ekonomsko-socijalnih zakona, od zakona o PIO, povećanju zarada zdravstvenim radnicima, visokom obrazovanju, očuvanju aerodroma Crne Gore, smanjenju poreza na doprinose, kao i prijedlog da se dan rođenja Petra II Petrovića Njegoša proglasi za državni praznik.

Bonus video: