Treći paket možda do kraja mjeseca

"I turističkoj i drugoj privredi, i mjere za investiciije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni, projekte koji u srednjem roku mogu uticati da Crna Gora ne bude toliko uvozno zavisna. Vjerujem da smo pronašli dobar okvir i da ćemo imati podršku privrede i mnogih drugih", rekao je Marković

9700 pregleda 212 reakcija 15 komentar(a)
Marković, Foto: Gov.me
Marković, Foto: Gov.me

Paket trećih mjera je oslonjen na rebalans budžeta, finalizuje se i mislim da ćemo ga možda imati do kraja juna, izjavio je premijer Duško Marković.

Rebalans budžeta je sinoć usvojen, a ministar finansija Darko Radunović pregovara sa MMF-om o pomoći državi koja obuhvata pozajmicu važnu za treći paket.

Na pitanje kakvu pomoć može očekivati sektor turizma, Marković je odgovorio da ovaj treći paket neće imati u osnovi socijalnu aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva...

"I turističkoj i drugoj privredi, i mjere za investiciije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni, projekte koji u srednjem roku mogu uticati da Crna Gora ne bude toliko uvozno zavisna. Vjerujem da smo pronašli dobar okvir i da ćemo imati podršku privrede i mnogih drugih", rekao je Marković.

Drugi paket mjera je usvojen 24. aprila i najvažnija mjera je bilo subvencioniranje vezano za minimalnu zaradu za zatvorene i ugrožene djelatnosti u aprilu i maju. Za turizam i ugostiteljstvo je državna subvencija prolongirana i za jun. U Vladi su nekoliko puta prolongirali rok za treći set mjera privredi, koja ga je tražila što hitnije.

"Kada je u pitanju turizam vidimo da se situacija komplikuje, virus se vraća, izgleda još agresivnije nego u prvoj fazi, tako da turistička privreda ne može imati velika očekivanja. Mi smo fokusirani na to da sačuvamo supstancu turističke privrede i za jun će biti obezbijeđene zarade od 100 odsto za zaposlene u turizmu i 50 odsto u ugostiteljstvu. Nijesam optimista, vidite šta se dešava u okruženju, u Srbiji, ne otvaraju se avio-linije, nema interesovanja turista za putovanja, ne zavisi od toga šta ćemo mi uraditi", rekao je Marković nakon premijerskog sata.

Bonus video: