CAMA: Pazite kod Solane, može se tražiti odšteta

Otimanjem imovine Solane, ona se ne uzima samo vlasnicima Eurofonda, već i građanima koji su akcije stekli ulaganjem vaučera ili kupovinom na berzi, ocjena je asocijacije akcionara

4358 pregleda 1 komentar(a)
Solana, Foto: Vijesti
Solana, Foto: Vijesti

Relevantna ekološka udruženja i evropske institucije kao uslov za razvoj Solane “Bajo Sekulić” pominju rješavanje pitanja vlasništva, a to jedino može uz otkup akcija za pravičnu nadoknadu. Jednostrano prisvajanje imovine može rezultirati odštetnim zahtjevom, gdje bi država u finalu morala da isplati 200 miliona eura odštete akcionarima. To je saopštila Crnogorska asocijacija manjinskih akcionara (CAMA), reagujući na najavu Opštine Ulcinj o preuzimanje upravljanja Solanom 24. avgusta.

“Solana “Bajo Sekulić” AD Ulcinj je akcionarsko društvo u koje je tokom masovne vaučerske privatizacije (MVP) vaučer uložilo nekoliko hiljada građana, a sada ima 1.779 akcionara, od kojih veliki dio pruža podršku našem udruženju”, naveli su iz CAMA.

Predstavnici ovog udruženja svjesni su da kompanije poput Solane zbog svog strateškog i geo-političkog značaja vjerovatno nije ni trebalo da budu privatizovane, ali napominju da je do toga došlo i sada je 1.779 akcionara legitimni vlasnik ovog predzeća.

“Ukoliko Opština Ulcinj ili bilo ko drugi želi Solanu, treba da uputi ponudu za preuzimanje akcionarima. To što u Opštini smatraju da Eurofond i sa njim povezana lica nisu adekvatan vlasnik Solane, ne daje nikom za pravo da se Solana otme bilo kome”, istakli su iz CAMA.

Iz ovog udruženja podsjećaju da su ranije ukazivali kod hotelske kompanije Ulcinjska rivijera na slične stvari koje “predstavljaju svojevrsno pravno nasilje” i imaju “jednak pristup problematici bez obzira o kom se emitentu radi i koji je vlasnik u pitanju”.

“Manjinski akcionari u Solani imaju 23,26 odsto, a ako se uzme u obzir i da oko 16 hiljada akcionara ima 67,84 odsto vlasništva u Eurofondu, dolazimo do činjenice da manjinski akcionari imaju skupa 71,75 odsto vlasništva u Solani. Dakle, otimanjem imovine Solane, ne otima se imovina samo vlasnicima Eurofonda, već i crnogorskim građanima koji su akcije stekli ulaganjem vaučera ili kupovinom na berzi”, poruka je iz CAMA.

Bonus video: