Treći paket će se sprovoditi tokom izborne kampanje

Iz Vlade su nekoliko puta prolongirali rok za treći set mjera privredi, koja ga je tražila što hitnije

5986 pregleda 5 komentar(a)
Pregovori sa MMF-om vezani za treći set podrške privredi, Foto: Shutterstock
Pregovori sa MMF-om vezani za treći set podrške privredi, Foto: Shutterstock

Treći paket mjera je oslonjen na rebalans budžeta, finalizuje se i mislim da ćemo ga možda imati do kraja juna, saopštio je juče premijer Duško Marković.

Vladajuća skupštinska većina je u utorak veče usvojila rebalans budžeta i izmjene odluke o zaduživanju države ove godine, a ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima pregovara sa MMF-om o pomoći koja obuhvata pozajmicu važnu za treći set podrške privredi.

Iz Vlade su nekoliko puta prolongirali rok za treći set mjera privredi, koja ga je tražila što hitnije.

Premijer je 24. aprila, kada je usvojen drugi paket, najavio treći set mjera za 15 dana. Rokovi su potom u javnim nastupima pomjerani, a najčešći je bio krajem maja ili početkom juna. Novi rok je da bi to trebalo da bude krajem juna. Naredna redovna sjednica Vlade je 2. jula. Prije parlamentarnih izbora, zakazanih za 30. avgust, Vlada će sprovoditi i promovisati mjere iz trećeg paketa, koji se čeka duže. Na pitanje kakvu pomoć može očekivati sektor turizma, Marković je ponovio da ovaj treći paket neće imati u osnovi socijalnu aspekt i subvencioniranje, već obezbjeđivanje sredstava za likvidnost i obrtna sredstva turističkoj i drugoj privredi. “I mjere za investicije i razvoj, odnosno pokretanje proizvodnje u onim oblastima gdje smo uvozno zavisni, projekte koji u srednjem roku mogu uticati da Crna Gora ne bude toliko uvozno zavisna”, naglasio je Marković, ocjenjujući da su pronašli dobar okvir.

Da se manje uvozi

Precizirao je da se to odnosi na poljoprivredu, industriju, građevinarstvo, preradu kamena i ruda. Osim mjera za smanjenje uvozne zavisnosti, novi paket mjera će sadržati “i projekte koji će umanjiti pogođenost finansija i ekonomije u slučaju krize u turizmu”. Najvažnija mjera u drugom paketu je bilo subvencioniranje vezano za minimalnu zaradu za zatvorene i ugrožene djelatnosti u aprilu i maju. Za turizam i ugostiteljstvo je državna subvencija prolongirana i za jun. “Kada je u pitanju turizam vidimo da se situacija komplikuje, virus se vraća, izgleda još agresivnije nego u prvoj fazi, tako da turistička privreda ne može imati velika očekivanja. Mi smo fokusirani na to da sačuvamo supstancu turističke privrede i za jun će biti obezbijeđene zarade od 100 odsto za zaposlene u turizmu i 50 odsto u ugostiteljstvu. Nijesam optimista, vidite šta se dešava u okruženju, u Srbiji, ne otvaraju se aviolinije, nema interesovanja turista za putovanja, ne zavisi od toga šta ćemo mi uraditi”, rekao je Marković nakon premijerskog sata.

Šta može turizmu

Vlada je projektovala za 40 odsto manji prihod od turizma ove godine, što su u opoziciji i turističkoj privredi ocijenili nerealnim i prognoziraju značajno veći pad. Osim obezbjeđivanja novčne podrške za treći paket, u toku je preciziranje uslova za kredite privredi, iznos kamata čiji će dio biti subvencionisan, dužina trajanja grejs perioda i otplate, kao i uslova za korišćenje garantnog fonda... Uz prolongiranje subvencija za jun, očekuje se da će turističkoj privredi biti smanjena opterećenja za plaćanje naknada Morskom dobru i drugima, a moguće je da budu produženi rokovi za plaćanje poreza i kredita iz moratorijuma. Razmatra se i mogućnost skraćivanja rokova za zapošljavanje sezonskih radnika iz inostranstva u turizmu i poljoprivredi. “Želimo da nove kreditne linije turističkoj privredi i garantni fond budu proceduralno spremni do kraja juna, a da se već od početka jula, kada će obezbijeđeni novac biti operativan, mogu koristiti”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz privrede koji je u toku sa pripremom trećeg paketa. Dio paketa mjera biće i podrška izvoznicima, kao i trgovcima za otkup poljoprivrednih proizvoda i poljoprivrednicima za proizvodnju i pripremu naredne sjetve. Planirane su subvencije od osam miliona eura za kamate turističkoj privredi...

Bonus video: