Oslobađanje Porto Montenegra plaćanja dažbina: Opština Tivat krši zakon o izgradnji

i zakonom iz 2008. i novousvojenim je precizirano da troško v e uklanjanja snosi vlasnik, ako se ruši na njegov zahtjev
151 pregleda 4 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 07.02.2018. 16:46h

Važeći ili propisi koji su bili na snazi u vrijeme početka izgradnje kompleksa Porto Montenegro ne daju mogućnost Opštini Tivat da kompaniju Adriatic Marinas, vlasnika Porto Montenegra, oslobodi obaveze plaćanja skoro 5,6 miliona eura komunalija.

Porto je oslobođen 541.44 hiljade po osnovu ekološke sanacije lokacije bivšeg Arsenala, 827.41 hiljadu na ime troškova rušenja objekata nekadašnjeg vojnog brodogradilišta i 4.22 miliona po osnovu "površine objekata koji su postojali u Arsenalu prije 1945."

Odluku da se to uradi donijeli su odbornici DPS u lokalnom parlamentu na predlog gradonačelnice Snežane Matijević (DPS) koja sa Adriatic Marinasom treba da potpiše ugovor o oslobađanju te firme od dažbina što pripadaju gradskoj kasi.

Zbog ove afere Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet i započelo izviđaj, a tivatski DPS tvrdi postoji pravni osnov u članu 18C ugovora o prodaji Arsenala koga su oktobra 2006. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović u ime Vlade kao prodavca, i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank u ime kupca.

Opština Tivat nije potpisnik ugovora, a glavna administratorka Marija Sijerković (DPS) kazala je da lokalna uprava nema pravnu obavezu prema tom ugovoru, već je opraštanje komunalija Portu "politička odluka" lokalne vlasti.

Iznos za ekološku sanaciju lokacije Arsenala bio je u transakciji između Vlade i Manka 2006. jedan od ključnih elemenata ukupne cijene koju je firma kanadskog biznismena ponudila za tivatsko vojno brodogradilište. Ta ponuda koja je na kraju i prihvaćena, uključivala je socijalni program od 15,1 milion eura, ekološke intervencije od 6,24 miliona, sanaciju lokacije od 4,55 miliona i samu kupoprodajnu cijenu za imovinu i objekte Arsenala od 3,26 miliona. To piše u izvještaju Tenderske komisije koji je njen predsjednik, tadašnji ministar uređenja prostora Boro Vučinić u oktobru 20O6. godine dostavio tadašnjem ministru finansija Igoru Lukšiću. "Vijesti" posjeduju izvještaj.

Porto danas traži, a Vlada i Opština Tivat prihvataju da kroz oslobađanje preko pola miliona eura na ime ekološke sanacije, lokalna uprava praktično kupcu kompenzuje dio ukupne cijene koju je on platio za državnu imovinu, a što nema osnova u važećim crnogorskim propisima.

Prebijanje troškova rušenja objekata preko dažbina koje investitor mora platiti opštini je nezakonito. Stari zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iz 2008. (koji je važio na početku građenja Porto Montenegra) u članu 143, kao i novi zakon ( članu 113) eksplicitno propisuju da "troškove uklanjanja objekata snosi vlasnik" ako se ti objekti ruše na njegov zahtjev.

Adriatic Marinas je kupio 73 objekta bivšeg Arsenala i zgradu Doma vojske u Tivtu, postao vlasnik i najveći dio njih je odmah srušio na vlastiti zahtjev, da bi na njihovom mjestu mogao graditi lukusuzne stambenio-poslovne objekta za prodaju na tržištu.

Najzanimljivi je treći "osnov" po kome tivatski DPS pokušava da vlasnicima Porto Montenegra uštedi čak preko 4,2 miliona eura njihovih obaveza prema gradskoj kasi na ime površina objekata koji su u Arsenalu postojali prije 1945.

Vještak građevinske struke Zoran Filipović zaključio je da su prije kraja Drugog svjetskog rata u Arsenalu bila ukupno 62 objekta neto površine 29,9 hiljada kvadrata, pa su opštinari primjenom sada važećih kriterijuma za obračun komunalija, preračunali da bi se za to lokalna kasa trebala odreći preko 4,2 miliona eura. Član 13 važeće opštinske odluke o komunalijama dozvoljava njihovo umanjenje za razliku u površini zgrade „u slučaju kada investitor ruši postojeći i gradi novi objekat“. Stoga Porto Montenegro nikako ne može biti oslobođen iznosa na osnovu površine objekata koji su postojali 1945, ali nisu postojali 2006. kada je on kupio Arsenal.

Porto bi da 19 objekata računa dva puta za smanjenje dažbina

Interesantna je i namjera tivatskog DPS da u spisak od 62 predratna objekta Arsenala na koji pokušava Porto častiti sa 4,2 miliona eura novca svih građana Tivta, uvrsti i objekte iz tog vremena, ali koji su postojali u Arsenalu 2006. u momentu transakcije sa Mankom. Na taj način površina tih objekata bi čak dva puta bila obračunata investitoru u umanjenje njegove obaveze za opštinske dažbine.

Iz informacionog memoranduma za tendersku prodaju Arsenala iz 2005. godine, koji „Vijesti“ posjeduju, jasno se vidi da je od 73 objekta Arsenala koji su postojali te godine i koje je Mank kupio, njih čak 19 ukupne bruto-površine 21.639,37 kvadrata, bilo sagrađeno prije 1945. Neki od njih, poput zgrade stare pilane iz 1898. godine površine 1.560 kvadrata nisu ni srušeni već se i danas u novoj namjeni (kao Zbirka pomorskog nasljeđa) koriste u turističkom kompleksu Porto Montenegro.

Bonus video: