odbijeno više amandmana

Usvojen Zakon o privrednim društvima

Za usvajanje Zakona glasao je 41 poslanik, dok su dva bila protiv

3607 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube

Skupština je danas usvojila Zakon o privrednim društvima, koji reguliše sva značajna pitanja za funkcionisanje preduzeća i objedinjuje tekovine evropskog prava.

Za usvajanje Zakona glasao je 41 poslanik, dok su dva bila protiv.

Poslanici nijesu prihvatili deset amandmana koje je predložio poslanik Demokratskog fronta (DF), Branko Radulović, kao ni šest amandmana nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića. Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković odustala je od jednog amandmana, dok joj drugi nije prihvaćen.

Zakon, koji je predložila Vlada, i o kojem se u Skupštini raspravljalo tokom maja, reguliše pitanja osnivanja, upravljanja, restrukturiranja, prestanka rada preduzeća, kao i druga pitanja od značaja za njihovo funkcionisanje.

Zakonom se, kako je objašnjeno, uređuje i pravni položaj drugih oblika obavljanja privrednih djelatnosti.

Zakon predstavlja neizostavan segment i kamen temeljac ekonomskog zakonodavstva država baziranih na sistemu tržišne ekonomije.

Primjena tog najznačajnijeg zakona za poslovanje preduzeća ima za cilj stvaranje uslova poslovanja koji će svim preduzećima omogućiti da postanu relevantni učesnici na jedinstvenom evropskom ekonomskom prostoru, doprinijeti konkurentnosti i prosperitetu crnogorske ekonomije i dobrobiti biznisa i građana Crne Gore.

Zakonom se kreira kvalitetan koncept zaštite prava i vlasničkih interesa akcionara, posebno manjinskih, što značajno utiče na razvoj poslovnog i investicionog ambijetna.

Razrađene su i zloupotrebe osnivača društva sa ograničenom odgovornošću i definisane mogućnosti njihovog sankcionisanja, dok novinu u zakonu predstavlja i uvođenje dvodomnog modela upravljanja.

Preporučujemo za Vas