Luka Bar zaplijenila topove od kompanije iz Libana

Ova vojna oprema duže od decenije se nalazi u lučkom skladištu, a vlasnik nije plaćao naknadu

20484 pregleda 12 komentar(a)
Poslovanje Luke Bar bolje nego 2018, kada su bili u gubitku zbog reprocjene imovine, Foto: Anto Baković
Poslovanje Luke Bar bolje nego 2018, kada su bili u gubitku zbog reprocjene imovine, Foto: Anto Baković

Luka Bar zaplijenila je vojnu opremu od kompanije iz Libana koja nije plaćala naknadu za skladištenje. Procijenjena vrijednost ove vojne opreme je 597 hiljada eura. To se vidi u revizorskom izvještaju kompanije “Reviko” na poslovanje Luke Bar u prošloj godini, koji je juče objavljen.

Prema informacijama “Vijesti”, radi se o nekoliko brodskih topova koji se više od decenije nalaze u skladištu Luke Bar i za koje u tom periodu njihov vlasnik kompanija iz Libana nije plaćala zakup.

Revizor navodi da je vrijednost zaplijenjene vojne opreme u finansijskim knjigama uvrštena u stavku zalihe kao “roba u obradi, doradi i manipulaciji” čija je vrijednost 597.611 eura.

“Roba u obradi, doradi i manipulaciji odnosi se na zalihe vojne opreme. Grupa (Luka Bar) je zaplijenila vojnu opremu od kompanije iz Libana zbog neplaćanja skladišnine za period duži od pet godine. Osnov za preuzimanja u vlasništvo je odredba lučke Tarife - Opšti uslovi poslovanja, prema kojoj je rok čuvanja uskladištenog tereta kome nije poznat vlasnik tri mjeseca, nakon čega matično društvo njime ‘slobodno raspolaže’”, navedeno je u obrazloženju revizora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Luka Bar će pokušati da proda ove vojne brodske topove u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Luka Bar je, prema izvještaju za prošlu godinu, ostvarila neto profit u iznosu od 925.101 euro, što je značajno bolji rezultat u odnosu na godinu ranije. Tada je kompanija zbog reprocjene imovine, bila u gubitku 20,4 miliona eura.

Prije nekoliko dana je Skupština akcionara usvojila prošlogodišnje izvještaje o poslovanju, a Montenegroberza je juče objavila konsolidovani izvještaj Luke Bar koji uključuje bivša zavisna preduzeća u njenom vlasništvu koja su u međuvremenu ugašena ili prodata.

Iz osnovne djelatosti Luka Bar prošle godine je ostvarila svega oko 118 hiljada dobiti, a veći proslovni rezultat ostvaren je najviše zahvaljujući prodaji hotela „Sidro“ nikšićkoj kompaniji „Goranović“ za oko 1,78 miliona eura. U napomeni revizorskog izvještaja se navodi da je barska kompanija od ove prodaje hotela, koji je poslovao u okviru posebnog zasebnog društva, ostvarila dobit u iznosu od 536.252 eura.

Druga veća stavku u prošlogodišnjim ostalim prihodima Luke Bar, po osnovu kojih je, u konačnom, i ostvarena veća neto dobit od očekivane odnosila se na naplaćeno potraživanje od kotorske “Jugooceanije” u iznosu od 324.446 eura.

Revizor ne pominje spor sa Franovićem

U izvještaju revizora se ne pominje spor sa bivšim direktorom Luke Zarijom Franovićem ni moguće obeštećenje za ovaj spor, kojeg je Franović dobio na Osnovnom i Višem sudu. Odbor direktora je smjenio Franovića u oktobru 2018. godine zbog “nepoštovanja i nesprovođenja odluka odbora direktora”, a zatim ga postavio za savjetnika novog direktora Vladana Vučelića. Franović je u žalbi tvrdio da je smijenjen bez zakonskog obrazloženja.

Osnovno sud u Baru je početkom ove godine presudio da je Franović nezakonito smjenjen, što je u aprilu potvrdio i Viši sud. Nije poznato da li se Luka Bar kasnije žalila Vrhovnom sudu ili su postigli dogovor sa Franovićem o obeštećenju.

U izvještaju revizora za 2019. godinu se navodi da kompanije ima više sporova.

“Grupa (Luka Bar) je identifikovala rezervisanja za pokriće eventualnih gubitaka u iznosu od 19.804 eura, koja se u najvećem dijelu odnose na naknadu štete za smjenski rad”, naveo je revizor, što znači da nije bilo rezervi za mogući gubitak spora sa Franovićem.

Bonus video: