Fabrika oružja “Tara - Aerospace” iz Mojkovca

“Tari” može biti i da ne šalje izvještaje Poreskoj

Prema izvještaju revizora, fabrika oružja nije dostavila sedam mjesečnih izvještaja o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima na zarade, iako je pod ugovorom o reprogramu

1944 pregleda 5 komentar(a)
U godišnjem izvještaju naveden zbir, iako nema mjesečnih izvještaja: Fabrika “Tara” Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović
U godišnjem izvještaju naveden zbir, iako nema mjesečnih izvještaja: Fabrika “Tara” Mojkovac, Foto: Dragana Šćepanović

Fabrika oružja “Tara - Aerospace” iz Mojkovca prošle godine Poreskoj upravi nije predala sedam mjesečnih izvještaja o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima na zarade (IOPPD obrazac) od juna do kraja decembra.

To nijesu uradili ni do maja ove godine kada je revizor “Racio - Mont” sastavljao izvještaj, koji je objavljen prošle sedmice. Slanje ovog obrasca je osnov za naplatu poreza i dokaz o isplati zarada. U fabrici je zaposleno 182 radnika koji se nijesu žalili da im zarade kasne, ali im je zabranjen kontakt sa novinarima.

Revizoru nije jasno kako je kompanija u godišnjem bilansu, koji je predat Poreskoj upravi, izračunala troškove zarada sa porezima i doprinosima od 2,5 miliona eura, ako nijesu predavali mjesečne izvještaje.

“Iako je iznos u Bilansu uspjeha pozicija pod rednim brojem 210 Troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi prezentovan u skladu sa obračunatim i isplaćenim iznosima. Skrećemo pažnju da preduzeće nije podnijelo IOPPD obrasce Poreskoj upravi Crne Gore za period: 06/2019. do 12/2019. godine”, naveo je revizor.

Kompanije mogu da Poreskoj upravi ne dostave mjesečne izvještaje IOPPD samo ako za taj mjesec nijesu isplatili zarade.

Ova kompanija, u vlasništvu kontroverznog švajcarskog biznismena Hajnriha Tometa, nalazi se u reprogramu poreskih obaveza od sredine 2017. godine. Prema zakonu o reprogramu, obveznici su dužni da redovno plaćaju rate za prethodne poreske obaveze, kao i nove mjesečne obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih dažbina. Ako to ne rade, Poreska uprava pokreće raskid ugovora o reprogramu, prinudnu naplatu duga i u konačnom stečajni postupak ako nije moguća naplata prethodnim metodama.

Finansijske izvještaje kompanije usvaja odbor direktora, a u odboru “Tare - Aerospace” sjedi i predstavnik Vlade koja ima 12,5 odsto akcija. To znači da je Vlada upoznata sa izvještaji ove kompanije i činjenice da ona ne podnosi IOPPD obrasce.

Kompanija je prošle godine imala prihod od 5,4 miliona eura, od čega je četiri miliona bio prihod od prodaje proizvoda a 1,4 miliona od računovodstvene stavke “povećanje vrijednosti zalihe učinaka”. Prihodi od prodaje lani su bili 1,3 miliona manji nego prethodne.

Poslovni rashodi bili su 5,2 miliona eura ili milion manji nego prethodne. Iznos za bruto zarade bio je isti kao godinu ranije 2,5 miliona eura. Neto rezultat kompanije na kraju prošle godine bio je 74 hiljade eura, što je znatno bolji rezultat nego u 2018. godine kada je poslovala sa gubitkom od 363 hiljade eura. Akumulirani gubitak kompanije iznosi četiri miliona eura. Svjetski mediji, među kojima i “Njujork tajms”, istraživačke novinarske mreže i Amnesti internešenl ranije su navodili da je Tomet optuživan za šverc oružja i da je bio na listi američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem.

Tomet je ranije negirao umiješanost u bilo kakve nelegalne radnje u vezi sa prodajom oružja, tvrdeći da su to podmetanja konkurencije. On je 2006. godine bio na listi američkog Stejt departmenta za nadzor mogućih ilegalnih trgovaca oružjem.

Kako je vraćen kredit Atlas banci od 2,38 miliona?

Ova kompanija je na početku 2019. godine imala dug od 2,38 miliona eura prema Atlas banci, koja je u međuvremenu otišla u stečaj.

Iz izvještaja revizora nije jasno kako je vraćen dug ovoj banci, ali su obaveze na kraju godine bile nula. U tabeli koja prikazuje povećanje i smanjenje obaveza naveden je samo zajam od 1,77 miliona eura, od čega je od većinskog vlasnika “BT International” pozajmljeno 1,63 miliona.