snažni temelji

Domaći proizvodi jačaju imunitet ekonomije

Uprkos tome što se kupovne navike teško mijenjanju, gotovo 15 odsto građana više i češće kupuje domaće proizvode iz Crne Gore nego prije godinu dana, pokazalo je najnovije istraživanje. To, ističu iz Privredne komore Crne Gore, čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta

7437 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Isticanje sopstvene proizvodnje briga je Francuza i Britanaca, takođe i Njemaca, Iraca, Slovenaca, ali i ostalih. Hrvati promovišu „Hrvatsku kvalitetu“ i „Izvorno hrvatsko“, Republika Srpska „Naše je bolje“ a Srbija „Najbolje iz Srbije“.

U cilju jačanja svojih ekonomija i povećanja zaposlenosti, brojne zemlje su okrenute domaćoj hrani, sve učestalije promovišući kupovinu lokalnih, domaćih prehrambenih proizvoda. Sve češće se naglašava da lokalni proizvodi moraju biti značajno više zastupljeni na policama trgovina i u turističkim objektima. Pri tome je veoma izražena i lojalnost potrošača koji su spremni nešto više novca izdvojiti za kupovinu domaćih proizvoda u odnosu na uvezene.

Pandemija Korona virusa naglašava potrebu snabdijevanja hranom sa sopstvene teritorije. Poštujući brojna ograničenja usmjerena na zaštitu zdravlja i suzbijanje širenja virusa, stanovništvo je usmjereno na hranu iz najbližeg okruženja, svježe proizvode, koji ih sjećaju na rodni kraj, porodične tradicije, djelo svojih najbližih.

U novonastalim uslovima, više nego ikada, u Crnoj Gori postoji potreba da se kroz proces objektivnog informisanja i fer promocije, djeluje na rast svijesti domaćih potrošača o realnom kvalitetu domaćih proizvoda i usluga, i u tom kontekstu postepeno napuštanje i dalje žilavih predrasuda o navodnoj inferiornosti svega što je domaće u poređenju sa svim što je uvezeno. U marketinškom smislu, ovaj proces ima za cilj poboljšanje percepcije potrošača prema domaćem kvalitetu.

Tokom desetogodišnjeg praćenja i analiziranja navika, ponašanja i preferencija potrošača prilikom kupovine proizvoda široke potrošnje, procjene nivoa spremnosti za kupovinu domaće hranu i piće, Privredna komora uočava stalan rast potrošača koji daju prednost domaćim proizvodima u odnosu na uvezene. Najnoviji rezultati istraživanja su potvrdili da se kupovne navike teško mijenjaju, ali ipak ohrabruje podatak da čak 14,6% kupaca više i češće kupuje domaće proizvode nego prije godinu dana. Važan zaključak koji proizilazi iz odgovora potrošača koji stabilno ili povećano kupuju proizvode domaćeg porijekla je taj da to čine prevashodno zbog povjerenja u domaće proizvode i njihovog pouzdanog kvaliteta. Posebno ih ohrabruje podatak je da 12,7% potrošača procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, dok većina postojećih kupaca očekuje da će im ostati vjerna i u narednih 12 mjeseci. Ono što bi moglo stimulativno da djeluje na učestalost kupovine domaćih proizvoda, po ocjeni većine potrošača je povoljnija cijena domaćih artilaka u odnosu na inostrane, te njihova dostupnost u maloprodajnim objektima gdje se obično snabdijevaju.

Podaci o ostvarenoj proizvodnji, te podaci o ulaganjima u razvoj poljoprivredne proizvodnje i prerade posljednjih godina, ukazuju na potencijal koji što je moguće prije treba i politikom prodaje i promocije podržati. Pored toga, treba imati u vidu da je otvorenost tržišta i izobilje najraznovrsnijih proizvoda učinilo da Crna Gora ima visok deficit robne razmjene sa inostranstvom, pogotovo kada je u pitanju proizvodnja hrane. Pored uvoza proizvoda za koje ne postoje prirodne mogućnosti za uzgoj, svjedoci smo uvoza i onih proizvoda kojih imamo u dovoljnim količinama i sa izuzetno dobrim kvalitetom. Stalni rast deficita zahtijeva da ovo pitanje postane jedno od glavnih prioriteta države i svih aktera u lancu proizvodnje, prometa i potrošnje.

Kupovinom domaćih proizvoda djeluje se na razvoj nacionalne ekonomije i unapređenje kvaliteta života u Crnoj Gori. Ovakvim aktivnostima podstiče se promocija i bolja valorizuja domaćih razvojnih potencijala - vrijednosti crnogorske privrede, istinski korporativni i robni brendovi i kvalitet koji već posjedujemo, kao i tradicionalna proizvodnja koja doprinosi prepoznatljivosti zemlje.

Privredna komora Crne Gore poziva građane da prioritet u kupovini daju domaćim proizvodima. Na državnoj politici, spremnosti proizvođača, lojalnosti potrošača i svih u stvaranju lanca vrijednosti je da doprinesu rastu domaće proizvodnje, pouzdanosti snabdijevanja i prepoznatljivosti zemlje kao pouzdanog partnera za sve vidove saradnje.