"Proizvođačima koji zadovoljavaju uslove refundirati 100 odsto za analizu vina, jakih alkoholnih pića..."

U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cijena laboratorijske analize jednog uzorka kreće se od 35 do 120 eura, navodi se u dokumentu

4362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja predložilo je izmjenu Agrobudžeta kako bi se proizvođačima koji zadovoljavaju uslove umjesto 50 refundira 100 odsto za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića i drugih predmetnih proizvoda, pri čemu je najveći iznos podrške 300 eura po proizvođaču.

Ova informacija bila je danas na Vladi, koja je prihvaćena na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, a bez održavanja sjednice.

"Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju proizvođača, koja je prouzrokovana prije svega zatvaranjem ugostiteljskih objekata, umanjenom turističkom aktivnošću, smatramo da je od izuzetnog značaja da Vlada prihvati i omogući realizaciju predloženih mjera: refundiranje 100% troška za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, pri čemu je najveći iznos podrške po proizvođaču 300 eura, u cilju ublažavanja posljedica prouzrokovanih koronavirusom", stoji u informaciji koja je bila na Vladi.

To je učinjeno nakon što su se proizvođači vina i jakih alkoholnih pića, zbog specifičnih okolnosti nastalih usled pandemije Covid-19, obratili Ministarstvu na čijem je čelu Milutin Simović sa zahtjevom za oslobađanje od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta radi stavljanja u promet.

U zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cijena laboratorijske analize jednog uzorka kreće se od 35 do 120 eura, navodi se u dokumentu.

Agrobudžetom se već duži niz godina proizvođačima obezbjeđuje podrška od 50 odsto troška za laboratorijsku analizu ovih proizvoda.

Osim navedenih vidova proizvodnje, od ove godine, za podršku mogu da apliciraju i proizvođači prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, koji proizvode, obrađuju i prerađuju male količine primarnih proizvoda iz sopstvene proizvodnje, tačnije do 100 kilograma nedeljno.

Bonus video: