Đukanovićev Global Montenegro nije u blokadi

Partnerska firma šefa države je dugovala 111,9 hiljada Opštini Budva posljednjeg dana maja. Nije na novom spisku CBCG

19963 pregleda 139 reakcija 18 komentar(a)
Atraktivno zemljište Global Montengra je na Košljunu, Foto: Global Montenegro
Atraktivno zemljište Global Montengra je na Košljunu, Foto: Global Montenegro

Kompanija Global Montenegro, u vlasništvu predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog kuma Vuka Rajkovića, nakon nešto više od godinu neprekidne blokade, nije na novoj listi firmi čiji su računi blokirani.

U Opštini Budva, u kojoj su nedavno DPS i partneri uzeli vlast, juče nije bilo moguće provjeriti da li je naplaćen dug od 111,9 hiljada eura po osnovu poreza na nepokretnosti ili je neko povukao zahtjev za naplatu.

Prema prekjuče objavljenom spisku Centralne banke, račun Global Montenegra nije u blokadi zbog poreskog duga od 111.887,83 eura koji je imao posljednjeg dana maja, što je registrovano na prethodnom spisku od početka juna.

Radi se o porezu za zemljišni kompleks od dva hektara koji posjeduje Global Montenegro u podnožju brda Košljun, na ulazu u Budvu.

Račune Opštine Budva je blokirala država zbog 29,3 miliona eura, koliko iznosi garancija koju je aktivirala njemačko-austrijska kompanija WTE/ EVN, za kredit za gradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Bečićima.

Đukanovićeva partnerska kompanija ne može se pohvaliti poreskom disciplinom.

Global Montenegro je bio u blokadi gotovo tri godine, sve dok nije krajem 2017. izmirio preko 60 hiljada duga Opštini Budva.

Krajem 2018. ponovo je dospjela na listu blokiranih preduzeća zbog duga od 192 hiljade eura.

Opština je 2019. prinudno naplatila oko 100 hiljada eura poreskog duga, ali je ostao dug od oko 92 hiljade, koji je sa kamatom dostigao 111 hiljada eura i koji je, prema novim podacima CBCG izmiren.

Finansijski izvještaj Global Montenegra pokazuje da je prošlu godinu završio sa minusom od 96.520 eura, čime se ukupni gubitak nagomilao na 4.010.379 eura.

Na spisku firmi čiji su računi blokirani pojavila se kompanija Novi duvanski kombinat koja duguje 102,24 hiljade eura.

Većinski vlasnik je arapski BMJ Industries, a manjinski ancionari su Glavni igrad i Vlada.

Na novom spisku CBCG je 250 novih firmi i preduzetnika, dok je iz blokade izašlo njih 159. Ukupno je blokirano 18,52 hiljade kompanija.

Bonus video: