Poreska: Fiskalni potencijal jak i u krizi

“U strukturi naplate ostvarene u junu ističe se naplata poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 6.200.189,26 eura, koja uprkos pandemiji i izazovima s kojima se suočio korporativni sektor i dalje bilježi značajan rast, i to za 60 procenata u odnosu na jun 2019. godine”, saopštili su iz PU

3987 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poreska uprava je u junu ostvarila bruto naplatu državnih prihoda od 90,6 miliona eura, što je za svega dva miliona manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Iz PU navode da je iz ovog podatka vidljiv postepeni oporavak državnih prihoda usljed “početka rada privrednih subjekata nakon epidemije, ali i Vladine podrške privredi”, kao i da privreda i pored krize posjeduje značajan fiskalni potencijal.

“U strukturi naplate ostvarene u junu ističe se naplata poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 6.200.189,26 eura, koja uprkos pandemiji i izazovima s kojima se suočio korporativni sektor i dalje bilježi značajan rast, i to za 60 procenata u odnosu na jun 2019. godine”, saopštili su iz PU.

Porez na dobit pravnih lica plaćen je u ovoj godini za prošlu godinu, tako da ovogodišnja epidemija nije mogla da utiče na iznos poreza na dobit iz prošle godine. Rok za predaju prijava za porez na dobit, nakon čega se on plaća, bio je 31. mart, ali je zbog epidemije produžavan više puta po 15 dana. To je uticalo i da se plaćanje obaveze odlaže, pa je naplata u junu bila povećana. Poreska navodi i da su nakon aprila i maja, u kojima je zabilježeno smanjenje naplate poreza na dohodak fizičkih lica, u junu povećana na 14,9 miliona, “isto koliko i u junu 2019. godine”.

Ovo pokazuje da mnogi poslodavci u aprilu i maju nijesu obračunavali i plaćali porez na zarade svojih radnika, već su to u značajnijem obimu uradili u junu, kada su mnogi koliko-toliko nastavili privrednu aktivnost.

“S druge strane naplata doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u iznosu od 44 miliona eura i dalje bilježi pad u odnosu na prošlu godinu i to za 2 miliona eura, ali svakako značajno više u odnosu na mjesece april i maj. Naplata poreza na dodatu vrijednost, koja je u jeku pandemije, odnosno tokom marta, aprila i maja, imala trend rasta, u junu je iznosila 18,6 miliona eura, što je milion i po eura (8%) manje nego u junu 2019. godine”, naveli su iz Poreske. Poreska naplaćuje PDV u unutrašnjem prometu, a Uprava carina, koja naplaćuje PDV pri uvozu, imala je u maju pad od 37 odsto ili za 18 miliona. Od početka godine naplatili su državnih prihoda iz svoje nadležnosti u iznosu od 520 miliona eura, što je 16 miliona eura (3%) manje nego u istom periodu lani, ali i 32 miliona eura (6,5%) više nego u 2018. godini.

“Analizom ostvarenja naplate može se zaključiti da crnogorska privreda pokazuje visok stepen dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa i svijest o značaju urednog prijavljivanja i plaćanja poreza, kao i da ista, uprkos izazovima ekonomske krize, zbog koje je, između ostalog, odložena i naplata poreskih obaveza od preko 45 miliona eura, posjeduje značajan fiskalni potencijal”, naveli su iz PU koja očekuje bolju naplatu u julu i avgustu.

Bonus video: