Radović: Nijesam mogla ni pretpostaviti kroz šta ću proći u CBCG i u mojoj Crnoj Gori

Radović je kazala da je tokom postupka osvijetljeno da je ona postupala u skladu sa poslovnom etikom, zakonom i Statutom CBCG, za razliku od tuženih, kao i da to dokazuje činjenica da je tužilaštvo, kao neosnovanu, pravosnažno odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv nje podnio Žugić

28600 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Radović, Foto: Luka Zeković
Radović, Foto: Luka Zeković

Na suđenju po tužbi bivše viceguvernerke Centralne banke Crne Gore (CBCG) Irene Radović za mobing protiv CBCG i guvernera Radoja Žugića danas su u Osnovnom sudu u Podgorici održane završne riječi u kojoj su obje strane ostale pri svojim stavovima, a rok za donošenje presude je 4. avgust ove godine.

Radović je kazala da je tokom postupka osvijetljeno da je ona postupala u skladu sa poslovnom etikom, zakonom i Statutom CBCG, za razliku od tuženih, kao i da to dokazuje činjenica da je tužilaštvo, kao neosnovanu, pravosnažno odbacilo krivičnu prijavu koju je protiv nje podnio Žugić.

"Ni tada, ni sada, niti jednog trenutka nijesam imala, niti imam dilemu da sam postupala ispravno, kako nalažu zakoni, poslovna etika i ljudski integritet. I kada je riječ o odbijanju naloga guvernera, da smijenim glavnog izvršnog direktora Adiko banke bez ikakvog pravnog i stručnog osnova. I kada je riječ o odbijanju da prihvatim neistinite optužbe na račun najbližih saradnika u situaciji kada je iza ukrivanja informacija neophodnih za njihov rad u kontroli banaka dokazano stajao - upravo tuženi. Kao i svega ostalog što je bilo u mojoj nadležnosti kao viceguvernera. Sud ima dovoljno dokaza i činjenica da cijeni kroz šta sam prolazila sve ovo vrijeme, ali ja teško da mogu prenijeti riječima kako sam sve to doživjela, šta je to za mene značilo i šta znači. Nijesam mogla ni pretpostaviti kroz šta ću, kao ljudsko biće i kao žena, proći u CBCG i u mojoj Crnoj Gori. Ne mogu to da prihvatim i nemam pravo da se pomirim sa tim", navela je Radović.

Ona je ponovila tvrdnje iz postupka da je nakon odbijanja Žugićevih naloga, za koje smatra da su nezakoniti, bila izložena degradaciji kod poslodavca, da su joj smanjivane i na kraju ukinute nadležnosti, da joj je smanjivana plata, da je imala manja prava od ostalih viceguvernera, da je bila izolovana i izopštena, vrijeđana, da joj je pogoršano zdravstveno stanje usljed astme zbog nesaniranja vlage u kancelariji....

Branioci CBCG i Žugića su u svojoj završnoj riječi naveli da su tokom postupka dokazali da tužilja nije bila diskriminisana, niti žrtva mobinga, već da je čak bila tretirana sa posebnom pažnjom u odnosu na druge viceguvernere, da je imala veće privilegije u odnosu na ono što je pripadalo ranijem viceguverneru za kontrolu bankarskog sistema.

Branioci su naveli da je viceguvernerka dobijala zaradu u skladu sa koeficijentom kojeg utvrđuje Savjet CBCG, da su tokom postupka utvrdili da guverner nikad sa tužiteljkom nije razgovarao neprimjereno ili povišenim tonom, da je nikada nije uvrijedio ili kritikovao.

Oni tvrde da je dio nadležnosti u kontroli banaka izgubila zbog izmjene zakona, a ne lične odluke guvernera, kao i da je dio nadležnosti tada izgubio i drugi viceguverner Nikola Fabris.

Naveli su i da tužilji nije povjerena u nadležnost organizacija sektora kontrole banaka zbog propusta "koji su mogli da prouzrokuju ozbiljne posljedice na bankarski sistem", kao i da ni u novom povjerenom sektoru nije imala rezultate zbog čega je poslodavac ocjenio da tužilja ne može da ostvari rezultate zbog čega je preostalu nadležnost preuzeo guverner.

Sudija Mladen Grdinić je nakon čitanja završnih riječi kazao da će presuda biti donijeta 4. avgusta i da rok za žalbu počinje od narednog dana.

Bonus video: